Vil ha konkrete tiltak for bakeribransjen
W.B. Samson, bakeriet som har servert Oslos befolkning med bakervarer siden 1894, og kommet seg helskinnet gjennom kriser og dårlige tider, står nå til livet i problemer grunnet Koronautbruddet.
Vi ønsker oss tiltak hvor vi får hjelp til å betjene utgifter som løper, enten vi holder stengt eller holder åpent.
Bakeribransjen er en av mange som bransjer som nå setter sin lit til myndighetene for å unngå konkurs og store tap av arbeidsplasser.
– Per i dag har vi en nedgang i salget i egne filialer på mellom 50 og 70 prosent og 95 prosent nedgang i ekstern levering. Vi har permittert 168 ansatte, stengt fire filialer og fremtiden fremstår som veldig usikker, forteller leder for filialdriften i W.B. Samson, Carl Fredrik Samson til Bakeri.net.
Nulldrift
Samson forteller at en nedgang i salget på disse nivåene, i realiteten er det samme som å holde hele bedriften stengt.
– For oss er regnestykket slik; salg minus lønn, minus råvarekost og transport, må gi oss minimum null igjen. Ellers er det ingen forskjell mellom å ha åpent og stenge ned hele driften. Og da er ikke de faste utgiftene tatt med, som diverse avgifter og husleie, som jo gjør at vi egentlig driver i et stort minus.
Må ha rettede tiltak
Nå håper bakerieierne i Oslo at krisepakke tre, som regjeringen legger frem i kveld, inneholder flere konkrete tiltak for å hindre en massiv konkursbølge i bransjen.
– Vi håper å se konkrete tiltak som kan hjelpe oss og mange andre bedrifter fra å gå konkurs. Vi ønsker oss tiltak hvor vi får hjelp til å betjene utgifter som løper, enten vi holder stengt eller holder åpent. Får vi ikke denne hjelpen, kan det se stygt ut litt frem i tid.
Carl Fredrik Samson mener tiltak som kan legge til rette for at bedrifter som Samson kan leve med å gå for halv maskin til krisen er over, vil være det beste.
– Hvis tiltakene kun består i å utsette lån, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift, vil dette treffe oss med full kraft om noen måneder. Vi er en bedrift med mange ansatte, vi skal betale arbeidsgiveravgift og alle andre avgifter, vi har mange filialer med løpende husleie og en rekke andre faste kostnader. Regnestykket går ikke opp uten endringer og likviditeten vil til slutt skrumpe inn, med det resultat at vi må avvikle virksomheten. Derfor er det er viktig at bransjen får rask hjelp.
Myndighetene må ta i
Carl Fredrik Samson peker på tre viktige punkter han mener utøvende myndigheter bør tenke nøye på når de treffer beslutningen om størrelser på krisepakker.
1: En så stor omsetningssvikt som vi opplever, er økonomisk nesten det samme som om vi skulle ha stengt all drift. Men det gjør vi ikke, vi holder åpent, vi holder om lag 100 mennesker i arbeid og produserer mat.
2: Tiltakene må være helt konkrete og må gjelde fra 12. mars. Ikke som med permitteringsreglene som først ble gjeldende uken etter krisen var et faktum. Forutsigbarhet skaper trygghet i en vanskelig situasjon, både for arbeidsgivere og arbeidstakere.
3: Hjelpen må være av en slik størrelse at man vet at det går å overleve, ikke bare frem til sommeren, men også i fremtiden. Myndighetene må tørre å ta i. Ingen skal tjene på dette, og behovsprøving i ettertid må nok til, men målet må være at man kan ta fatt omtrent der man slapp. Handelsbedrifter med mange ansatte betaler mye avgifter og legger du til skatten hver ansatt betaler av den lønnen de får av oss, så vil den hjelpen man nå gir komme tilbake til staten i form av skatter og avgifter relativt raskt.
Kan drive slik som nå med forutsigbare rammer
– Hvis vi får den riktige hjelpen så kan vi drive som vi gjør i dag uten å gå over ende, sier Samson.
– Hele samfunnet vårt lever med stor usikkerhet i disse dager, og vi må forholde oss til dette som alle andre, men vi håper at gode rammevilkår fra myndighetene våre kan bidra til å skape en større trygghet når det gjelder å holde bedriften i live, det er viktig at folk har en jobb å komme tilbake til når dette roer seg, sier han.