Vernepleieren på VM-laget
Da vernepleieren ble utbrent, begynte han å bake. Nå skal Fredrik Lønne til VM.
Vi er blitt et bakeri som folk kommer til for å kjøpe sitt daglige brød.
Han ble sykmeldt. Det var starten på en helt ny karriere som har ført Fredrik Lønne til topps i faget.
– Jeg er utdannet vernepleier og jobbet med det i ti år. Så ble jeg sykmeldt i to måneder, forteller han om den spede begynnelsen i bakerfaget.
Løp og bakte
Den gangen bodde han i Alta. Da han ble sykmeldt, brukte han tiden til å løpe langturer på Finnmarksvidda – og til å bake brød.
– Jeg fikk veldig mye tid til å sette meg inn i det. Jeg hadde bakt litt før på fritiden, men nå ble det så mye tid til å lese at det nesten ble som en besettelse, innrømmer han.
Tilbake i vernepleierjobben kom han ikke. Han begynte i sportsbutikk i stedet. Der fikk kollegene nyte godt av den nye interessen til Fredrik Lønne. Det ble så mye brød at han ikke kunne spise alt selv, og fryseren var snart full. Dermed ble brødene med på jobb i stedet.
– Det ble så mye at folk gjerne ville betale. De syntes det var for galt at de fikk brød hele tiden. Da begynte tankene mine å svirre. Kanskje jeg skulle begynne med det i stedet? sier han.
Sommeren hos Schakenda
Han sendte søknader rundt i Norge, til alle bakeriene som han syntes at så ålreite ut. En dag da han sto og leste boken til Morten Schakenda, ringte telefonen. I den andre enden: Samme Morten Schakenda.
– Det var et merkelig øyeblikk. Han tilbød meg sommerjobb, og så syntes han det fungerte så bra at han ville jeg skulle fortsette der etter sommeren, forteller Lønne.
Han ble i halvannet år før han flyttet hjem til Porsgrunn og begynte i bakeri i hjembyen. Svennebrevet tok han i 2016. Han utdannet seg til diplombaker samtidig og ble ferdig samme året. Da sluttet han i bakeriet, tok med kjæresten Stefi Haldorsen til Lom, og dermed hadde hun butikkerfaring da paret slo åpnet Harmoni Håndverksbakeri i 2018. I mellomtiden hadde han hjulpet en kollega med å starte bakeri på Treungen – og ikke minst fikk de to en datter i 2017.
Inn på landslaget
På toppen av det hele fikk han «rotet seg inn» på landslaget i 2016, som han så beskjedent sier det. Han kjente landslagstrener André Løvaas fra diplombakerutdannelsen. – Jeg fikk komme på trening og se litt, og høsten etter skulle jeg plutselig gjøre nordisk. Det gikk slag i slag. Og vi vant jo, sier han.
Det er ikke før den siste tiden at skrotten har begynt å roe seg litt. Han har alltid gått og vært litt bekymret. Bakeriet er lite og omsetningen varierer fra uke til uke. Siden starten har Porsgrunn kommune bygd om byen og revet opp gaten der bakeriet har ligget. Og så kom Covid-19 med den omstillingen det førte til.
– Vi gjorde veldig mye for å senke kostnadene. Vi reduserte sortimentet, jeg var alene på jobb, og vi reduserte åpningstidene, forteller han.
I ettertid ser han på de tre månedene alene som en fin tid, tross alt. Kundene var utrolig fornøyde uansett, bare fordi bakeriet var åpent.
Maler selv
Fredrik Lønne er bevisst på hva han baker med, og han er veldig glad for at det går an å drive et brødbakeri i Porsgrunn. Det går i surdeig, bare norsk korn, og bakeriet maler melet sitt selv.
– Jeg er mye i kontakt med bønder for å prøve å få tak i helkorn direkte fra gårdene. Det varierer veldig hva slags korn vi får, men vi prøver gjerne å gjøre brødene så like som mulig. Vi prøver å få grovbrødet vårt til å være grovbrødet vårt uansett hva slags mel det er. Det får vår egen signatur når vi bruker så mye ferskt mel, sier han.
– Vi er et lite bakeri som baker 150–200 brød om dagen, bare med surdeig. Litt boller, også, men vi har ikke kaker eller poser med masse kjeks og dilldall. Vi har en liten kafé, men vi har ikke plass til mer enn 20. Vi er blitt et bakeri som folk kommer til for å kjøpe sitt daglige brød, fastslår Fredrik Lønne.