Vellykket inspirasjonsdag
Møllerens Inspirasjonsdag 2022 var spekket med både fakta og humor. Det ga 150 påmeldte en spennende dag med påfyll og tydelig beskjed om at vi går mot mer krevende tider.
Vi er midt i en viktig brytningstid, med store konsekvenser.
Årets inspirasjonsdag var den syvende i rekken. Norgesmøllenes salgsdirektør for industri & bakeri, Elisabeth Viken Klokkervold, ønsket velkommen til en dag med inspirasjon og introduserte første foredragsholder. Han utga seg for å være Sindre Krogsether med fartstid fra SAS. Tema for foredraget var positiv relasjonsledelse og hvordan møte et marked i endring. Det var ikke Sindre Holseter, men derimot standupkomiker Mads Hadler som hadde «forført» salen. Det løste opp stemningen. Hadler avundet også dagen på samme elegante måte med en humoristisk oppsummering av dagens foredrag. Det ga en glimrende innramming av et arrangement som har etablert seg som en spennende møteplass der alle aktørene i verdikjeden møtes. Bare det i seg selv har en stor verdi.
Dagens situasjon og fremtiden
Sjefsøkonom Øystein Dørum i NHO presenterte de harde fakta og beskrev dagens situasjon som «den perfekte stormen».
– Vi står nå i det største inflasjons- og prissjokket vi har sett i vår del av verden på 30-40 år, sa Dørum som deretter grundig forklarte hvordan vi hadde havnet i denne situasjonen.
Dørum konkluderte med at vi seiler inn i en ny nedtur.
Etter en grundig redegjørelse av dagens situasjon fra tallknuseren i NHO, tok Arne Krokan salen med over i fremtiden. Krokan er professor ved «INDØK» på NTNU, forfatter og foredragsholder. Han presenterte flere scenarier og ga et blikk inn i fremtiden og de store endringene som er foran oss med digitalisering og kunstig intelligens.
– Hva skal vi omstille oss til og hva slags kompetanse vil man trenge i fremtiden? spurte Krokan og viste til en undersøkelse som konkluderte med at 2 av 3 barn vil ende opp i jobber som ikke eksisterer i dag.
– Innen 2030 vil 95 prosent av bilene være selvkjørende. Det vil gjøre at vi kan utnytte bilene bedre og vil medføre at vi kan ta bort 70 prosent av bilene. Tenk på hvordan det endrer energibehovet i biltrafikken. Og tenk på hvilken konsekvens det har for varetransport når du kan ta bort sjåføren som er den største kostnaden med transporten. Vi er allerede i gang med selvkjørende ferge i Trondheim og dette er bare begynnelsen, sa Krokan som også var innom dyrket kjøtt og mulighet for å fremstille mat på helt andre måter, som også vil revolusjonere både produksjon og transport.
Merker endring i brødhyllene
Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør Rema 1000 Norge, fortalte om hvordan Rema 1000 jobber med brødkategorien. Hun trakk frem den nye håndverksserien som et godt eksempel på kjedens satsing i kategorien. I kampanjen har Remy Corbet fra Baker- og Konditorlandslaget og Mesterbakeren vært frontfigur. Satsingen har vært en stor suksess på brød i en litt høyere prisklasse. Samtidig ser Aarnes at det nå presser litt ekstra på i lommaboka for mange og at det også vises i brødhylla.
– Kundene kjøper flere rimelige produkter nå. Det må vi ta med oss inn i det sortimentet vi tilbyr fremover for at vi skal fange opp kundens behov. Det gjør at vi må ha produkter som er sunne og lettvinte som for eksempel fryste skårede brød i poser, sa Aarnes som inviterte salen til innspill på hvordan de kan redusere svinnet i brødkategorien.
Ferske funn fra Norske Spisefakta 2022
John Spilling, seniorkonsulent hos IPSOS presenterte utvalgte tall fra Norske Spisefakta 2022. Undersøkelsen er omfattende studie av nordmenns matvaner og holdninger til mat.
Her er noen fakta fra undersøkelsen:
- Dreining av våre grunnleggende verdier i moderne materialistisk retning
- Mindre fokus på miljøbegrunnede valg
- Mindre fokus på helsebegrunnede valg – mer fokus på smak
- Vridning fra økologisk til kortreist og til norsk opprinnelse
- Fra norsk bondekultur til globalt inspirert matkultur
- Langtidsplanlegging av matinnkjøp
- Mer netthandel og «take away»
- Langvarig nedgang for frokostmåltidet og tilhørende frokostprodukter (deriblant brød)
- Pandemistyrt økning av hjemmelunsj
- Facebook og YouTube er stadig viktigere informasjonskanaler innenfor mat
Brytningstid
Fremtidsforsker og CEO, PEJ Gruppen, Louise Byg Kongsholm sitt innlegg hadde tittelen «Midt i en brytningstid».
– Vi er midt i en viktig brytningstid, med store konsekvenser. Den nye tiden blir ikke som før, men kombinerer det beste av nytt og gammelt, kjent og ukjent, digitalt og analogt. Det blir en ny normal, og den kommer til å kreve nye måter å agere på. Vi håndterer kriser i den rekkefølge de kommer. Nå er bærekraft satt på pause, men den kommer med full tygde senere, sa Kongsholm som hadde et gjennomgang av mange samtidige kriser som rammer oss om dagen og det kaos og usikkerhet de skaper.
Inspirerende avslutning
I dagens siste bulk fortalte hotelldirektør ved Britannia i Trondheim, Mikael Forselius, om sin reise som kokk i Sverige til en sentral rolle i å bygge opp Røros og Trondheim som reislivsdestinasjoner der mat har vært en sentral del av begge satsingene.
– For noen år siden var Trondheim Egon, trønderbart og skinnvest. Se på hva som har skjedd med Trondheim. Vi har tre Michelin-restauranter og en hel rekke med restauranter i divisjonen like under.
– Den verste fienden vi har i Norge og Sverige er at vi ikke unner naboen suksess. Hvis vi unner hverandre suksess, så drypper det på alle. Det har vi fått til i både Trondheim og Røros, sa en engasjert hotelldirektør.
Øystein Pettersen avsluttet dagen. Det ble er verdig avslutning med en personlig fortelling som hjerneblødning og egne erfaringer som idrettsutøver.