Utfordrer matgigantene
Johannes Cullberg utfordrer dagligvarekjempene med sitt sunne dagligvarekonsept Paradiset.
Sukker, salt og fett preger hurtigmaten og overvekt er et økende problem
Svenske Cullberg, som selv har bakgrunn fra Lidl, fikk ideen til sitt konsept da han ikke fant mat som han syntes var sunn nok til sine barn, fortalte han tilhørerne på Møllerens Inspirasjonsdag.
Han ønsket ekte og sunn mat og ikke hurtigvarianter med ingredienser han mener ikke hører hjemme i matvarer.
– Den ekte maten forsvinner og maten jeg kaller ”fake” er på fremmarsj. Sukker, salt og fett preger hurtigmaten og overvekt er et økende problem i både Sverige og Norge, samt resten av verden.
Er det guacamole?
Cullberg eksemplifiserer med maten vi spiser til fredags-tacoen; guacamolen inneholder bare 1,5 prosent avocado.
– Det er ikke guacamole! Det er juks! Dagligvarebransjen mangler ryggrad. De sier at kunden bestemmer, og derfor selger de det kunden vil ha. Dette er tull! Det handler om verdivalg, det handler om at bransjen har full mulighet til velge hva de vil selge til folk, sier Cullberg, som ikke legger skjul på at han er irriterende for bransjen.
Med en slump investorpenger ble Paradiset til. Matvarekonseptet som har ”sunn mat til en god pris” som forretningskonsept. Bærekraft er også en viktig drivkraft i konseptet. Den første butikken ble åpnet i Stockholm i 2015.
Folkefinansiering
Men det er kostbart med start-ups. Cullberg har satset alle egne penger og leiligheten er kausjonert for lån i banken.
– Det er en seriøs utfordring å prøve seg mot de store kjedene, vi måtte ha finansiering for å kunne vokse.
Cullberg satset på folkefinansiering. Kundene var jo veldig entusiastiske.
– Jeg rappet ideen fra USA. ”Park Slope Food Coop” i New York er en folkefinansiert matvarebutikk på 600 kvm som omsetter for 50 millioner USD. Kanskje vi kunne få til en slik finansiering i Sverige også.
En kampanje ble igangsatt på sosiale medier og målet var å få inn 8 millioner kroner. Kampanjen var populær og Cullberg fikk inn 20 millioner kroner.
– Nå har Paradiset 4000 eiere og vi har tre fysiske butikker og planer om å åpne flere. Vi har også nettbutikk og når dermed hele Sverige. Men de fysiske butikkene har vi enn så lenge i Stockholm, vi ser at dette er et storbyfenomen, men det kan endre seg.
Utfordrer gamle strukturer
Paradiset opererer med en svarteliste over ingredienser de ikke vil ha i maten de selger. Leverandører må skrive under på at maten ikke inneholder disse ingrediensene, kundene skal vite at maten er ekte og sunn. Cullberg leter også opp mindre produsenter som produserer kvalitetsmat og gir de en mulighet til distribusjon gjennom Paradiset.
– Vi lever etter mottoet: Selg bare mat som du ville gitt dine egne barn. Vårt mål er også å påvirke hele bransjen til å selge mat av god kvalitet. Jeg tror alle må tenke nytt rundt mat, og at man skal heller tenke med hjertet enn lommeboka, avslutter Cullberg.