Tro mot konseptet

Hun kunne knapt bake og visste lite om bransjen da hun startet opp. Slik driver Nina Brøndmo suksessfulle bakerier og en restaurant i New York.

Publisert Sist oppdatert

– De har virkelig slått an og er blitt en av spesialitetene våre, sier Nina Brøndmo.

Bakeriene i Williamsburg og Greenpoint i Brooklyn byr på et stort utvalg av grove brød, surdeigsbrød, baguetter, kaker og kvalitetskaffe. Men det er de norske skolebrødene mange kresne New Yorkere tar turen over Brooklyn Bridge for.

– De har virkelig slått an og er blitt en av spesialitetene våre, sier Nina Brøndmo til Bakeri.net.

 

Hardt arbeid og fokus

Gründeren er halvt amerikansk og halvt norsk. Under Møllerens inspirasjons dag i Oslo sist torsdag pratet hun om hvordan det er mulig å bygge en bedrift som virker, selv når man i utgangspunktet ikke har alle de faglige forutsetningene på plass.

– Det handler mest om viljen til å arbeide hardt og om å være tro mot målet sitt. For uansett hva det er, eller hvor i verden du befinner deg, er det mulig å lykkes bare du vil det nok.

Da hun åpnet det første bakeriet i Williamsburg hadde hun liten fagkunnskap om bakeryrket. På den tiden var hun partner i en restaurant i samme bydel, sammen med mannen Pablo. Baking hadde hun liten erfaring med.

– Jeg måtte rett og slett lære å bake! Sto opp klokken fire om morgenen og satte i gang. Siden har det vært mange lange arbeidsdager. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli baker for 12 år siden! Det er veldig givende å få til ting.

Etter mange runder i tenkeboksen ble navnet på det nye bakeriet rett og slett – Bakeriet. Navnet klinger godt og kler lokalene. Både denne og det siste bakeritilskuddet i bydelen Greenpoint vektlegger å være et samlingssted for lokale gjester som kommer tilbake, dag etter dag. Atmosfæren er lun.

– Konkurransen er beinhard. Det kommer stadig nye utsalg. Vi må være tro mot konseptet vårt og gi kundene en god opplevelse, i tillegg til bakervarer av høy kvalitet. Følge konseptet dag etter dag. Det handler i grunn mest om det.

Hun henter også inspirasjon i Norge, blant annet i kornsortene og bakeprosessene.

 

Frihet under ansvar

Nina Brøndmo har om lag 35 ansatte. Er du ansatt hos henne, får du tillit, frihet og handlerom.

– Jeg ønsker ikke å detaljestyre. Kreativitet og frihet er viktige verdier i en bedrift. Men jeg forventer full innsats når man er på jobb. Målet mitt er å være et godt forbilde, en leder som er tilstede og som står på.

New Yorkerne er stadig i endring og bevegelse. Derfor er det ikke uvanlig med raske utskiftninger i staben. Kunsten er å finne gode folk som deler visjonen om at bakeriet skal levere kvalitet og lykkes, påpeker Nina.

– Jeg forventer ikke at mine ansatte skal bli lenge, mange har helt andre yrkesmål, men de skal være dedikerte og gi full insats den tiden de er hos oss.

 

Lærte av sorgen

For fire og et halvt år siden skjedde det som ikke skulle skje. Ninas livspartner Pablo ble brått kreftsyk og døde etter fire og et halvt måneder. Livet ble snudd helt på hodet.

–  Det som skjedde var uventet og sjokkerende. Plutselig var partneren min, mannen jeg delte alt med, borte. Jeg bestemte meg for at sorgen ikke skulle få ta knekken på meg. Jeg dealet med den. For meg innebærer dette åpenhet om følelsene og hardt arbeid. Det har vært veldig tøft, men samtidig har det også gitt meg en annen dimensjon i livet. Jeg gidder ikke lenger å irritere meg over småting, eller hige etter det som egentlig er unødvendig. Sorgen har gjort meg mer ydmyk i forhold til livet, forteller Nina Brøndmo.

Powered by Labrador CMS