bakeri, aker brygge
Bakesjef Joakim Ringjord og Nils-Olav Heggdalsvik foran Kveitemjøl på Aker Brygge.
Croissant med pasjonsfyll og panacottakrem, toppet med hvit sjokolade og frysetørket bringebær.
Sopp-pizza med syltet rødløk.
Kveitemjøl-gründer Nils-Olav Heggdalsvik med brød.
Bakesjef Joakim Ringjord sjekker om brødene hever riktig.
Topping på pizza er norske råvarer, så langt det er mulig å fremskaffe.
Pizzadeigen blir bakt på norske råvarer. Tipo00 mel fra Bjølsen Valsemølle heves i 48-96 timer for å få den perfekte skorpen.
Marco er italiener og kan sin pizza. Han mener det norske tipo00 melet fungerer perfekt.
Søtbakst i disken.
Nystekt Diavola. Sterk og fyldig, men ikke for sterk.

Spennende vekst for Kveitemjøl

Starten midt pandemien var trå. Men drøye fire år senere er alt så mye lysere for Nils-Olav Heggdalsvik og resten av gjengen på Kveitemjøl.

I sommer ble det kjent at Kanelsnurren har kjøpt opp Kveitemjøl og Mjøl, men det kommer ikke endre noe for fagfolkene på Aker Brygge og Sagene.

– Vi får nye eiere og blir nå en del av Kanelsnurrren, men vi skal beholde egennavnene Kveitemjøl og Mjøl. Begge disse bakeriene har en veldig tydelig profil som ny eier ønsker å beholde og utvikle videre, noe vi synes er veldig bra, forteller Heggdalsvik til Bakeri.net.

Kveitemjøl på Aker Brygge skal bestå, som en «flagshipstore», mens Mjøl på Sagene har en tydelig profil som lokalbakeri med kvalitet.

– Litt flåsete sagt er Kveitemjøl kantina til de 12 000 menneskene som jobber her. Vi selger ikke mengder med surdeigsbrød, men det selges mye ferdigsmurt, søtbakst, og ikke minst pizza, sier Heggdalsvik.

Kubra lager kanelknuter hos Kveitemjøl.

Norsk pizzamel

Pizza er et satsingsområde for Kveitemjøl. De har ansatt to pizzabakere fra henholdsvis Napoli og Roma, så produktkvaliteten er noe som tas alvorlig på brygga.

– Det er klart at disse gutta vet hva de driver med, og til tross for mange italienske regler når det gjelder pizza, så baker de med norske råvarer, som jo er et poeng og veldig viktig for oss. Nå bruker vi tipo00 melet fra Bjølsen Valsemølle, som er 100 prosent norsk vårhvete, og det funker veldig bra. Det er ikke bare noe jeg sier, men begge pizzabakerne sier det funker like bra som italiensk mel. Deiger heves mellom 48-96 timer, og vi baker på surdeig. Da får vi pizzabunn som er knallbra, synes vi selv, og det er også tilbakemeldingen fra kundene våre, forteller Heggdalsvik.

Bruk av norske råvarer var en viktig del av konseptet helt fra starten av.

– Vi holder oss til norske råvarer i alle ledd der det er mulig. Det finnes masse flinke matprodusenter i Norge, og kvaliteten er høy, så vi ønsker å fortsette framsnakkingen av norsk mat, sier Heggdalsvik.

Diavloa med spekepølse fra Ask, klar til servering.

Møteplass på Sagene

Kveitemjøl-avdelingen Mjøl på Sagene har siden oppstarten i 2022 vært en stor suksess. Lang kø utenfor på åpningsdagen, og stadig utsolgt for produkter.

– Vi er knallfornøyd med Mjøl. Vi startet bra, og har fortsatt veldig bra. Salget er godt, og det er mye folk.

Mjøl har en annen profil enn Kveitemjøl, de er mer ett nabolagsbakeri med fokus på kvalitetsprodukter, og som et samlingspunkt i lokalmiljøet. Det er folk som bor på Sagene som handler der, i motsetning til på Aker Brygge, dermed går det også andre typer produkter.

– Brødsalget er veldig godt på Mjøl, og de selger mye søtbakst. Vi selger så klart ferdigsmurt og andre produkter der, men kundegruppen der har andre preferanser enn de på Aker Brygge. Da tilpasser vi oss det.

Så har det ligget i kortene en periode at Heggdalsvik og partnere har vært i en prosess med å åpne et Mjøl nummer 2.

– Prosessen med Mjøl nr. 2 er i gang, men så har det jo skjedd ting på eierfronten som gjør at vi skal bruke god tid sammen med ny eier når det gjelder nyetableringer. Men vi tror at vi kan vokse sammen med Kanelsnurren fremover.

Kreativ frihet

– Hvordan jobber dere med produktutvikling?

– Noen nøkkelpersoner har full kreativ frihet. Vi lager spennende produkter som smaker godt, legger de i disken og ser hva som skjer. Får vi gode tilbakemeldinger fra kundene, og produktene selger, så fortsetter vi med de en periode. Men vi er også opptatt av fornyelse, så vi bytter ut produkter med jevne mellomrom, sier Joakim Ringjord, bakesjef i Kveitemjøl.

– Vi legger stor vekt på håndverket, det skal ikke være for fancy, vi vil lage ekte og naturlig bakverk. Det er også det kundene våre ønsker.

Ringjord er klar på at kvalitet og kreativitet er nøkkelen til videre suksess for Kveitemjøl.

Nytt bakeri

I dag produserer Kveitemjøl i lokaler på Filipstadkaia. Her bakes det hovedsakelig brød til både Kveitemjøl og Mjøl. Søtbakst og pizza lages i de respektive lokalene. Produksjonsbakeriet til Kanelsnurren er de gamle lokalene til Brødbakerne på Gjelleråsen. Planen å bygge et nytt, større produksjonsbakeri som kan serve alle avdelinger i Oslo-området.

Gründer i Kanelsnurren, Tornben Dam Krarup har tidligere fortalt Bakeri.net at de ser etter nye lokaler sentralt i størrelsesorden 2-3000 kvm.

– Det er det jeg jobber mest med om dagen, sier Heggdalsvik. Vi skal bygge nytt bakeri som skal bake til mange avdelinger, og det bør ligge bra plassert i forhold til alle utsalg. Det er en stor jobb, som trolig tar litt tid.

– Hvordan er det å selge hjertebarnet som du har jobber så hardt med siden den noe tøffe oppstarten i pandemien?

– Kveitemjøl og Kanelsnurren har samme tilnærming til faget, så dette blir en god match. I Kveitemjøl har vi hele tiden jobbet systematisk og utviklet oss faglig. Vi har ingen lån i banken, og vi har i all hovedsak kjørt overskuddene tilbake i driften. Dette gjør at vi i dag står i en gunstig økonomisk situasjon, og i en interessant faglig situasjon. Og vi kan fortsette med de vi driver med videre i Kveitemjøl og Mjøl. Dermed var salg ganske naturlig, sier Heggdalsvik.

Powered by Labrador CMS