Camilla Rostad i Holmen Crisp håper produktene skal selge bra i Luxembourg.

Spennende mulighet i Luxembourg

De sender snart sin første levering av glutenfritt mel og tradisjonsbakst til Luxembourg.

Publisert Sist oppdatert

Hvis dette prosjektet går godt i Luxembourg, så kan det hende at vi utvider til andre europeiske land.


Holmen Crisp, familiebedriften på Kapp, er ikke ukjente med eksport, de har i flere år eksportert til de nordiske landene. De har også snust på markeder i Singapore og USA, men nå står Luxembourg for tur.

– En finsk dame bosatt i Luxembourg, tok kontakt med oss og ønsket å selge våre produkter der. Hun kjente til produktene våre fra hun bodde i Finland, og driver nå et selskap i Luxembourg som selger Skandinaviske matprodukter til en internasjonal dagligvarekjede, sier daglig leder i Holmen Crisp, Camilla Rostad til Bakeri.net.

Det er ikke snakk om store volumer nå i starten, men en spennende mulighet i et nytt marked.

Innpass i dagligvare

Dagligvarekjeden Holmen Crisp har fått innpass i, heter Cora, er belgisk og er tilstede i flere viktige markeder i Europa, deriblant Luxembourg.

Holmen Crisp skal inn med fire sorter glutenfritt mel, samt tradisjonsbaksten erterflatbrød, potetflatbrød og rømmebrød.

– Melet skal ha to plasseringer i butikkene, en hvor man finner spesialprodukter som er glutenfrie og allergivennlige, og en plassering for internasjonale håndverksprodukter. Vi ønsker eksponering mot begge kundegrupper, sier Rostad.

Glutenfritt mel fra Holmen Crisp skal nå selges i supermarkeder i Luxembourg.
Glutenfritt mel fra Holmen Crisp skal nå selges i supermarkeder i Luxembourg.

Må tilpasse seg lokal matkultur

Rostad sin forretningspartner skal samarbeide med Cøliakiforeningen i Luxembourg, og slik kan man nå enda bredere med spesialproduktene.

For baksten sin del, som er å regne som typiske norske produkter, må man tipse forbruker om hvordan dette kan brukes som et tillegg i allerede etablerte lokale matretter.

– Selvfølgelig kan det hende at forbrukere i Luxembourg ønsker seg norske matvarer i en tid hvor ingen kan reise på ferie, og med maten drømme seg til Norge og tenke på når man kan reise igjen. Men trolig bør vi finne en måte å sette disse produktene inn i en kontekst, slik at forbruker kan legge de til i maten de spiser til daglig. Vi må finne en vei inn i Luxembourgs matkultur. Det er nok nøkkelen for at norske tradisjonsprodukter skal selge godt i utenlandske markeder, sier Rostad, som legger til at konkurransen er stor og markedet er tøft i Europa.

Kan utvide til andre land

Luxembourg blir slik et slags testmarked for Europa utenfor Norden.

– Hvis dette prosjektet går godt i Luxembourg, så kan det hende at vi utvider til andre europeiske land. Med innpass i en internasjonal kjede ligger det godt til rette for å utvide eksporten, hvis produktene selger bra. Luxembourg blir et referanseland, kan man si, sier Rostad.

Powered by Labrador CMS