Det nye bakeriet skal stå ferdig i 2026.

Spaden i jorda for nytt bakeri

Bakehuset Martens skal bygge nytt bakeri i Bjørnafjorden kommune. Det betyr at 40 år på Kokstad i Bergen snart er over. Det nye bakeriet får stort fokus på fleksibilitet både på produkt og produksjon.

Publisert

Helgesen Tekniske Bygg AS (HTB), et selskap i AF Gruppen, har signert kontrakt med Filipstad Bygg AS, et datterselskap i Bakehuset AS, om oppføring av nytt bakeri på Endelausmarka i Bjørnafjorden kommune. Kontrakten er en totalentreprise med verdi på ca. MNOK 120 ekskl. mva.

Arealet i det nye bakeriet blir på 7100 kvadratmeter, ganske likt størrelsen på dagens bakeri. Men de nye lokalene gir en mye bedre utnyttelse av arealet. I tillegg til en mer effektiv produksjon, vil det nye bakeriet også gi en bedre hverdag for bakeriets 85 ansatte.

Sett på ulike løsninger

Administrerende direktør i Bakehuset, Øystein Halvorsen, forteller at de har hatt en periode der de har vurdert ulike løsninger.

– Vi har hatt en prosess der vi har sett på forskjellige alternativer, helt fra å oppgradere dagens bakeri til ulike tomtealternativer for et nybygg. Når vi landet på Bjørnafjorden kommune, er det basert på at vi nå får en ideell tomtestørrelse der alt blir tilpasset slik vi tenker det fremover. Selv om vi nå etablerer oss i nabokommunen til Bergen, er det kun 10-12 minutter fra dagens plassering. Vi har gjort transportberegninger og flyttingen medfører ingen økning i summen av kjørte distanser, sier Øystein Halvorsen til Bakeri.net.

Øystein Halvorsen og Bakehuset bygger nytt bakeri for Bergensregionen.

Mer fokus på prosess

Den øverste lederen for Norges største bakeri ser frem til et nytt bakeri for Bergensregionen.

– Bakehuset Martens er også i dag et fullverdig bakeri med komplett bakerioppsett med konditori og småbrødlinjer og brødlinjer. Det nye bakeriet forandrer ikke det, men vi tilpasser oss mer til tiden vi er i. Det nye bakeriet gir ikke så mye endring i kapasiteten, men mest i oppsettet. Det blir mer prosessfokus på selve bakeprosessen. Vi rigger oss for større fleksibilitet både på produkt og produksjon, sier Halvorsen.

Det meste av maskinparken bli ny

Det meste av maskiner og utstyr i det nye bakeriet blir flunkende nytt.

– Det henger sammen med at bakeriet har vært i samme lokaler på Kokstad i 40 år. Riktignok har vi investert noe underveis, men det er behov for å investere i dagens og fremtidens utstyr og løsninger. Det nye bakeriet blir en kombinasjon av effektive linjer for de store volumene, og maskiner og utstyr for mer manuell håndverksproduksjon der det er mindre volumer og andre prosesser, sier Halvorsen som sier at de ennå ikke gått i samtaler med maskinleverandører.

Krevende tider

– Er det en krevende tid å investere i?

– Det er det absolutt. Volumene flater ut eller går ned fordi brød og bakervarer har sterk konkurranse, ikke bare import, men fra mange andre produkter også. Det er krevende, men samtidig er det en anledning til å få et mer tilpasset bakerioppsett for at vi skal drive bra og effektivt i årene fremover.

For to år siden bygde Bakehuset nytt bakeri i Trondheim. Erfaringene fra bakeriet i trønderhovedstaden er med planleggingen av det nye bakeriet i Bjørnafjorden.

– Vi gjorde mye rett da vi bygde i Trondheim, men vi har høstet erfaringer fra to års drift som vi nå tar med oss videre for å optimalisere det nye bakeriet. 

Ferdig i 2026

– Hva skjer fremover nå?

– Vi har kjøpt en råtomt og får nå en periode med tomteopparbeidelse som starter på nyåret. Deretter blir det ett års byggetid. Planen er å ha overlevering av bygget sommeren 2026. Deretter blir det en fase med installasjon og igangkjøring av maskiner og utstyr. Vi tar sikte på å være i drift i det nye bakeriet i tredje kvartal i 2026.

Bakehuset har ingen flere byggeplaner med det første, men har som kjent kjøpt en tomt i Gjesdal kommune utenfor Stavanger.

– Det ligger i våre fremtidsplaner, men når det blir, det vet jeg ikke, avslutter Øystein Halvorsen. 

Powered by Labrador CMS