Solid overskudd med ny styreleder
En styreleder utenfra var det som skulle til for å gi kjemperesultat. På to år har bakeriet gått fra minus til over ti prosent i overskudd.
Vi har gått for lenge med melstøv i halsen.
Da de ikke kom på utenlandsferie, satt sørlendingene hjemme og koste seg med noe godt. – Men at det er koronaen som har gitt så godt resultat for oss, er bare delvis riktig. Vi hadde klart et resultat på ti prosent uavhengig av koronaen, sier Roy Kristiansen.
Snuoperasjon for millioner
Han eier og driver Grim Bakeri & Konditori i Kristiansand. Der har han gått fra et lite underskudd i 2018 til 650 000 kroner i overskudd i 2019 og over 1,8 millioner i fjor.
– Det som skjedde, var at vi fikk inn en styreleder utenfra. En som har peiling på det som vi ikke kan. Vi budsjetterte med ti prosent i fjor og klarte tolv, forteller Kristiansen.
Han beskriver hvordan styreleder Bjørn Erik Aastveit kom inn og gikk gjennom hele virksomheten fra A til Å. – Vi har gått for lenge med melstøv i halsen. Det er mye vi ikke ser fordi vi går i den samme tralten hele tiden. Han kom inn og tenkte annerledes, sier bakeren.
Satser på egne utsalg
Det førte til sterk satsing på én ting: Bakeriets egne utsalg. Grim Bakeri & Konditori har tre egne utsalg og leverer til et fjerde. Det er der økningen ligger. Omsetningen har økt med 20 prosent de siste to årene.
– Vi har aldri vært i butikker. Nå leverer vi bare til oss selv. Egentlig har vi vært heldige som ikke er med på det jaget i butikkene. Vi er en bitte liten, uavhengig baker på hjørnet, slår Roy Kristiansen fast.
74 kroner i minuttet
Han har kjempetall å vise frem for begynnelsen på 2021, også. Fastelavnssøndag sto det kø til langt nede på parkeringsplassen utenfor utsalget på Grim, rett utenfor sentrum av Kristiansand. Med to på jobb – den ene i full gang med fastelavnsbollene og bare begrenset tid til å betjene kunder – solgte det lille utsalget for 74 kroner i minuttet.
Produksjonen og salget er ganske likt fordelt mellom kaker, bakst og smurt mat. – Vi ble sertifisert som håndverksbakeri i fjor. Jeg tror ikke det er så mange som står og ruller bagetter for hånd. Vi må lage litt andre produkter enn det de gjør i butikkene, ellers er det ikke bruk for oss lenger. Da kan de like gjerne gå i butikken, sier Kristiansen.
Glad for «Håndverksbakeri»
Rett ved siden av ligger Sørlandets største Meny-butikk. Roy Kristiansen snakker heller om bensinstasjonene:
– Jeg blir litt lei meg når jeg stopper på Shell og ser at det står «bakeri». Her har BKLF gjort et godt stykke arbeid med å gå i bresjen for at vi skal kunne kalle oss håndverksbakeri. Vi må skille mellom det og å stå og steke på en bensinstasjon. Folk er opptatt av sånne ting, mener han.
Men tilbake til økonomien: Hvordan går du frem for å finne en ekstern styreleder som kan tilføre bakeriet noe nytt? Roy Kristiansen gikk til regnskapskontoret sitt.
– Vi byttet regnskapskontor og fant styreleder for to år siden. Det viktige er å utvikle deg og være god på det du kan, og så kan du få andre til å gjøre det du ikke kan selv. Jeg er baker. Jeg har lyst til å holde på med det jeg kan, fastslår han.