Solid inspirasjonsdag med rekorddeltakelse
Årets utgave av Møllerens Inspirasjonsdag ga en solid dose inspirasjon som spente fra de store globale utfordringene til trender og muligheter i det norske markedet, godt krydret lidenskapelige historiefortellere.
Med 160 i salen var det rekorddeltakelse på den niende utgaven av Møllerens Inspirasjonsdag – en dag som har befestet seg som en bransjedag der kolleger fra dagligvare, bakeri, storhusholdning og industri møtes på samme arena. I år var Nasjonalmuseet stedet for arrangementet. Konferansier for dagen var eventyrer og entreprenør Catharina Frostad, også CEO i NASA HUNCH Norway.
Dagen startet med en bolk av det overordnede slaget, godt anført av solide krefter som Janne Haaland Matlary, Ole Petter Nyhaug og Øystein Dørum. Bildet de tegnet av verdenssituasjonen var ikke overraskende preget av uroen i verden.
Lang periode med beredskapslager
Janne Haaland Matlary, forfatter og professor i internasjonal politikk på Universitetet i Oslo, fortalte at det nå er Vesten mot resten.
– Vi må diskutere hvordan vi skal sikre oss. Norge må samarbeide i Europa, vi må ha felles politikk og vi må tenke nasjonalpolitikk i bunnen av dette. Ett hvert land må tenke sikkerhet for seg selv og innsatsfaktorene vi trenger for å leve som samfunn. Korn og mat har plutselig blitt helt sentrale i beredskapskampen. Vi går tilbake til en tid hvor globaliseringen definitivt er slutt, sa Janne Haaland Matlary som spår en lang periode med beredskapslager fremover.
Mer norsk og nasjonalt
Kreativ leder i Opinion, Ole Petter Nyhaug, oppdaterte forsamlingen på de nye forbrukertrendene.
– Vi orienterer oss mer mot det norske og det nasjonale. Vi ser en økning i andelen som ønsker å bevare norsk landbruk og norsk matproduksjon. Dette begynte å snu før pandemien og har skutt fart nå. Og så har det blitt populært å spare. Det viser økt bruk av apper for å sammenligne priser og kundeklubber hos butikkene. Vi har fått en gruppe forbrukere som er veldig påskrudde når det gjelder pris. Og vi tror det vil vare, sa Ole Petter Nyhaug og viste til at 78 prosent av forbrukerne nå handler rimeligere produkter enn for ett år siden og at 83 prosent av forbrukerne følger med på kampanjer og tilbud.
Noen spesielle år
Øystein Dørum, direktør samfunnsøkonomi NHO, bekreftet med tall og statistikker at vi har stått i ganske krevende tider og at vi skal fortsette med det en stund fremover. Han forventer er en reel reallønnsvekst på rundt 2 prosent i år og tre til fire rentekutt neste år. Det vil bidra til en noe bedre forbruksvekst neste år.
– Vi beveger oss i en verden som vil være mer utsatt for forstyrrelser og uventende hendelser enn solskinnsreisen vi hadde fra 1990 og frem til finanskrisen. Det har vært noen ganske spesielle år de siste fire årene, sa Dørum.
Lidenskap for sider
Arita Åkre fra Edel Sider i Hardanger fortalte om deres spennende reise som siderprodusent og destillatør. Hun drømte egentlig om å bli astronaut, men hun fant ut at det var flere veier til stjernene, som fruktdyrker og drikkeprodusent. Sammen med mannen har hun skapt merkevaren Edel og deres produkter har gjort seg sterkt bemerket både nasjonalt og internasjonalt. Hun tok salen med på en spennende reise som langt fra ser ut til å være over for det som hun liker å kalle Norges champagne.
Innføring i kunstig intelligens
Elin Hauge, futurist og ekspert på KI (kunstig intelligens) ga forsamlingen et kjapt kurs. Mange er opptatt av ChatGPT om dagen og Hauge var opptatt av å sette dette i et litt større perspektiv.
– Kunstig intelligens er som er verktøykasse. ChatGTP er kun en liten lomme i den verktøykassa. Å tro at kunstig intelligens dreier seg om ChatGTP er en total avsporing. ChatGTP er interessant på individnivå, men på virksomhetsnivå må vi se bak gardinen, sa Hauge som la vekt på at alle av oss hver dag bruker digitale verktøy som har en bit av kunstig intelligens i seg, som anbefalte spillelister på Spotify til ansiktsgjenkjenning på telefonen.
Hun ga praktiske eksempler på bruk, deriblant Klarna som hadde byttet ut 700 fulltidsansatte med en chatrobot. Resultatet var at svartiden gikk ned fra 11 til to minutter og en årlig innsparing for selskapet på 40 millioner US dollar ved hjelp av en chatrobot.
– Hva med bakebransjen, spurte hun ut i salen og besvarte selv spørsmålet.
– Enhver produksjonslinje som har noe data i seg har en potensial i seg. Man kan bruke disse dataene til å gjøre noe. Det kastes for eksempel 300.000 brød hver dag. Jeg tenker at kunstig intelligens kan brukes for å redusere svinn, skape økt lønnsomhet og bedre ressursutnyttelsen. Og så ser jeg at det er en trend ute i verden med kakedesign med kunstig intelligens i kombinasjon med en 3D-printer.
Hauge ga følgende råd:
– Kunstig intelligens blir ikke borte, men vi vil få et mer naturlig forhold til det. KI er en verktøykasse. Men det må ikke være fokuset. Dere må fokusere på hvilket problem dere skal løse. Så kan dere se i verktøykassa om det er noe verktøy som passer.
Lommeboka styrer valgene
Julie Johansen er kategori- og Innkjøpsdirektør i Rema 1000. På Møllerens Inspirasjonsdag fortalte hun om matvaner og kornbaserte produkters rolle i norsk dagligvare. Lommeboka styrer forbrukernes valg mer enn noen gang.
– Det er grunn til optimisme fremover, men pris vil fortsette å være helt vesentlig. Vi ser at kampanjer er viktig, Så mye som 40 prosent av forbrukerne er villige til å bytte butikk på grunn av kampanjer. Kundene har mindre i kurven og kjøper billigere varer.
Flagget hjem brød fra Belgia
Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i NorgesGruppen, snakket om fremtidens matvaner og kornbaserte produkters rolle i norsk dagligvare.
Han begynte med å snakke om årets kornhøst som ikke har blitt så bra som forventet og fortsatte med å fortelle om en nedgang i brødsalget hos Norges største dagligvareaktør.
Han ser det som er en stor utfordring å være flinke på innovasjon som treffer forbrukeren og forbrukerens behov. Stadig flere er opptatt av norske produkter og kjeden har en norskandel på 73 prosent, men har mål om at den skal økes fremover, men at en dårlig norsk kornhøst vil påvirke neste års tall.
Han fortalte om at NorgesGruppen har flagget hjem butikkstekte brød fra Belgia til Skien.
– Vi har gjort et stykke jobb på den fronten, men har fortsatt et stykke jobb igjen. Men det skjer mye spennende innenfor korn, sa Gultvedt og trakk frem både Den Sorte Havre og Holli Mølle som gode eksempler.
Fra 100 til 600 millioner
Markedsdirektør Tine, Unn Grønnvold Nicholaisen, fortalte om merkevaren Yt fra Tine som i løpet av 15 år i markedet har økt fra et årlig salg på 100 millioner kroner til 600 millioner kroner. Produktet ble i sin tid utviklet i samarbeid med Olympiatoppen.
Avhengige av andre
Inspirasjonsdagen ble avsluttet med et både inspirerende og tankevekkende foredrag med bryter Stig Andre Berge som har en lang merittliste med solide prestasjoner på brytematta i Norge og internasjonalt.
Han fortalte om utholdenhet, styrke og evne til å reise seg igjen. Og om resultatene som kom da brytesporten over til å satse på et landslag.
– Vi har blitt så jævla egoistiske. Gir du 20 prosent av deg selv, så får du 40 prosent tilbake fra en gruppe. Drar du en person opp, så hjelper han deg en annen gang.
For å lykkes er vi avhengige av andre. Og det sier en egoistisk idrettsutøver, sa han til latter fra salen før han avsluttet med følgende:
– Bruk energi på ting du får gjort noe med, ikke på noe du ikke får gjort noe med, avsluttet Stig Andre Berge.
Fornøyd med dagen
Salgsdirektør industri & bakeri, Elisabeth Viken Klokkervold og leder for kommunikasjon og bærekraft, Vidar Haugsdal, gledet seg over god interesse for den niende inspirasjonsdagen i rekken. fra både bakeribransjen og dagligvaren.
– Det nye nasjonalmuseet ga en flott ramme for årets arrangement. Det er veldig gledelig at vi i vårt niende år har rekorddeltakelse. Det ble en veldig fin dag, sier Haugsdal og Klokkervold.