Snart klart for Konditor-VM
...og flere andre spennende konkurranser på Sirha 2019.
Vi er opptatt av at Coupe du Monde de la Pâtisserie skal være en fremtidsrettet konkurranse.
Lørdag 26. januar starter den internasjonale matmessen Sirha i Lyon, der blant annet verdens beste konditorlandslag skal kåres i konkurransen Coupe du Monde de la Pâtisserie. Men i løpet av de fem dagene messen pågår skal det også arrangeres en rekke andre spennende konkurranser, som for eksempel Bocuse d’Or, VM for unge bakere, VM i catering og det 13. europeiske sukkermesterskapet.
For vår bransje blir Konditor-VM et naturlig høydepunkt blant konkurransene, selv om Norge ikke deltar. Sverige er med, og svenskene har lovt å dele sine erfaringer med resten av de nordiske landene. Det svenske konditorlandslaget sikret seg som kjent en plass i VM-finalen da de vant Konditor-EM i Torino i fjor sommer.
I år er det 30 år siden Coupe du Monde de la Pâtisserie ble arrangert for første gang. Konkurransen har blitt arrangert fast annet hvert år, og arrangøren har hele tiden vært opptatt av å se fremover og videreutvikle konseptet.
Ny vegansk oppgave
Nytt for 2019-utgaven av Coupe du Monde de la Pâtisserie, er at lagene skal produsere en 100 prosent vegansk dessert.
— Vi er opptatt av at Coupe du Monde de la Pâtisserie skal være en fremtidsrettet konkurranse, og vi ser at veganisme er noe annet enn en forbigående trend. For profesjonelle konditorer er det viktig å reflektere over, og tilpasse seg, nye forbrukervaner, sier Jean Philippe Gay i arrangementskomiteen i en pressemelding.
Han mener den veganske desserten er en real utfordring for deltakerne fordi de ikke kan bruke tradisjonelle ingredienser fra dyreriket, som for eksempel egg, smør, melk og fløte. Det er heller ikke lov å bruke honning.
— Her må deltakerne gå ut av sin komfortsone for å prøve å finne gode alternativer, og jeg er sikker på at vi kommer til å få presentert mange interessante løsninger, sier Gay.
Han understreker også at det ikke er konditorenes jobb å promotere spesielle dietter og livsstiler, men at det er viktig å være lydhør overfor forbrukernes ønsker.
— Det samme gjelder for ulike intoleranser og allergier. Jeg tror dette er et stort marked som vår bransje så langt, har oversett i stor grad. Morgendagens konditorer må være forberedt på å kunne tilby slike spesialprodukter, og de må være like gode og smakfulle som andre produkter.
Natur, fauna og flora
For arrangøren var det også naturlig å bringe høyaktuelle utfordringer som klima og miljø inn i konkurransen. Natur, fauna og flora er valgt som tema for årets finale, og for å rette fokus mot viktigheten av bier, er en av oppgavene å lage en sjokoladedessert som inkluderer en honningkjeks.
En annen av oppgavene er å lage en sukkerskulptur, og nytt for året er at den må lages for hånd og inkludere en gjennomsiktig del av munnblåst sukker.
21 land skal delta i årets finale, som går over to dager, fra søndag 27. januar til mandag 28. januar. Sverige skal i ilden på mandagen. Det svenske laget består av Martin Morand, som skal ha hovedansvaret for sjokoladeskulpturen, Jessica Sandberg, som skal ha hovedansvaret for sukkerskulpturen og Oscar Landh, som skal ha hovedansvaret for isskulpturen.
Sverige skal i tillegg delta i VM for unge bakere på årets Sirha. Denne konkurransen finner sted tirsdag 29. og onsdag 30. januar. Danmark har også to unge talenter som har kvalifisert seg til dette mesterskapet.
Norge i Bocuse d’Or
Ellers kan det være interessant å følge med på Bocuse d’Or, der Christian André Pettersen skal representere Norge, samt det franske mesterskapet i baking, som mest sannsynlig vil by på mye imponerede bakst.