Slik ble Malaysia best i verden
Selv om seier var målet, overrasket det malaysiske konditorlandslaget både seg selv og andre ved å vinne Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019.
Da vi vant, var det en drøm som gikk i oppfyllelse.
I januar i år kunne Malaysias nasjonale konditorlag jublende stille seg på toppen av pallen under premieutdelingen i Konditor-VM i Lyon. Det var den syvende gangen Malaysia deltok i finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie, men den første gangen laget hadde klart å bli blant de tre beste.
– Da vi vant, var det en drøm som gikk i oppfyllelse. Ikke bare for oss, men for alle konditorer i Malaysia, sier treneren for verdens beste konditorlandslag i dag, Patrick Siau Chi Yin, til Baker og Konditor.
Teamarbeid og Tillit
Han understreker at det ikke ligger noen hemmeligheter bak Malaysias noe overraskende VM-seier, men kun hardt og målrettet arbeid.
– Malaysia har deltatt i denne konkurransen helt siden 2007, og vi har hele veien vært flinke til å dele all vår erfaring med nye utøvere. Vi har også fått en del hjelp av utenlandske eksperter. Ellers handler suksessen vår i stor grad om at vi har klart å jobbe og tenke som et team, og ikke som individualister. Vi jobber hele tiden etter noe vi kaller 2T, der de to t-ene står for Teamarbeid og Tillit, sier Siau.
Nasjonale vinnere
Utøverne på årets vinnerteam ble valgt ut gjennom nasjonale konkurranser i disiplinene sjokolade, sukker og is i 2017. Vinnerne i hver kategori ble satt sammen til et lag som først begynte å forberede seg til den asiatiske delfinalen som fant sted i Singapore i 2018. Da det malaysiske laget vant der, hadde de sikret seg en plass i årets VM-finale i Lyon.
To av utøverne på årets vinnerteam, Otto Tay og Tan Wey Loon, kunne også ha deltatt i finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie i 2017. De valgte imidlertid å stå over denne konkurransen for å ha mer tid til å forberede seg til årets finale.
– Vi brukte i stedet tiden til å innovere helt nye teknikker og konsepter, samt finpusse på ferdighetene våre, forteller Otto Tay til det amerikanske magasinet Pastry Arts.
Vanlige jobber i tillegg
Etter seieren i den asiatiske delfinalen i 2018 begynte laget å trene sammen annenhver uke. De to siste månedene før finalen ble frekvensen trappet opp til to ganger i uken. I likhet med utøverne på vårt eget konditorlandslag, har også utøverne på Malaysias konditorlandslag vanlige jobber i tillegg. Otto Tay jobber som sjefskonditor for Dobla Asia, mens både Tan Wei Loon og Loi Ming Ai jobber ved Pastry Academy of Malaysia i Selangor.
– Selv underviser jeg ved Sunway School of Hospitality, forteller treneren.
En av utfordringene med dette, var at Otto Tay har sin arbeidsplass i Vietnam. Det gjorde at han ikke kunne være fysisk tilstede på alle planleggingsmøter, smakinger og diskusjoner. Men ved hjelp av telefon, e-mail og WhatsApp lot det seg likevel gjennomføre på et vis. Og sammen rakk de faktisk å gjennomføre hele programmet over 12 ganger i forkant av konkurransen. Det er mye, med tanke på at én gjennomkjøring tar ti timer og må forberedes i to til tre dager i forkant.
Studenter som støtteapparat
Laget satte seg på flyet til Frankrike en hel uke før konkurransen skulle begynne. Dette for å få nok tid til å venne seg til en helt annen tidssone, men også en helt annen temperatur. Med seg på flyet hadde de hele 700 kilo med ingredienser og utstyr.
– Hvordan finansierte dere deltakelsen i Coupe du Monde, Siau?
– Som trener og lagleder er det min oppgave å få inn sponsorpenger og arrangere ulike «fundraising-events». Jeg rekrutterte også et stort støtteapparat bestående av studenter i matfag. Studentene var med til Lyon og hjalp oss med gjennomføringen der.
– Norges konditorlandslag har også ambisjoner om å delta i VM. Har du noen gode råd til dem?
– Det er veldig viktig å sette seg godt inn i reglene og retningslinjene som gjelder for Coupe du Monde. Alle på laget må tenke som et lag, og alle må være involvert i diskusjoner og avgjørelser. Det er også lurt å delta i andre internasjonale konkurranser for å få mest mulig erfaring.