Serveringsstedene blir flinkere
Etter 15 000 gjennomførte tilsyn, ser Mattilsynet at stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første gangs tilsyn.
Dette er en bekreftelse på at smilefjesordningen virker etter hensikten, og at hygienestandarden i serveringsbransjen blir stadig bedre.
Etter to runder med kontroller i smilefjesordningen, øker antallet steder som får smilefjes ved første gangs tilsyn, fra 66 prosent i første runde til 77 prosent i runde to. Motsatt går det også riktig vei, antall steder som fikk strekmunn reduseres fra 31 prosent i første runde til 27 prosent i runde to. Bare én prosent av stedene som er kontrollert surmunn, i første runde var det to prosent, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
– Dette er en bekreftelse på at smilefjesordningen virker etter hensikten, og at hygienestandarden i serveringsbransjen blir stadig bedre, sier Ole Fjetland, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.
Merking får flest feil
Generelt blir situasjonen bedre, sier Mattilsynet, men inspektørene finner fremdeles forhold som må følges opp før et smilefjes er på plass.
Og det syndes mest med merking av allergener på menyer og skilt. I runde én fikk 59 prosent av de kontrollerte merknad på dette, mens i runde to av kontrollene, er tallet sunket til 41 prosent. Etter mangelfull merking, kommer anmerkninger på hygienisk standard på lokaler og utstyr, rutiner for internkontroll, håndvask og brudd i kjølekjeden.
Axel Brun mener Mattilsynets praksis på inspeksjoner skaper hodebry for bransjen.
Geografiske forskjeller
Man ser imidlertid store forskjeller geografisk. I stor-Oslo var tallene etter runde én, 54 prosent smilfjes, 41 prosent strekmunn og fem prosent surmunn. Etter runde to er tallene justert til henholdsvis 55 prosent, 43 prosent og to prosent.
Regionen som oppnår de beste resultater er Midt-Norge, her fikk hele 86 prosent smilefjes etter runde to, 13 prosent strekmunn og én prosent surmunn.
Mattilsynet antar at årsaken til forskjellene kan ligge i at Midt-Norge har vært vertskap for smilefjesordningen i et pilotprosjekt siden 2007, og da er flere serveringssteder godt kjent med hva som skal til, skriver Mattilsynet i pressemeldingen.