Satser 43 millioner på ny linje
Goman Bakeriet Jæren satser 43 millioner på en ny pølse- og hamburgerbrødlinje. Den skal forsyne Coop-butikkene i Norge fra og med 1. februar. Før den tid skal det bygges opp et lager på 8000 paller.
Vi håper å være i full drift 1. november. Fra denne datoen skal vi bygge opp lager og skal frem til 1. februar skal vi produsere 8000 paller med ulike varianter av pølse- og hamburgerbrød.
Linjen er under montering denne uken. Kun den helautomatiske pakkeenheten har manglet. Den ble vist frem på iba og ble deretter pakket ned og sendt til Jæren. Totalt investeres det 43 millioner kroner i linjen. Dynatec har det meste av leveransene knyttet til prosjektet. Da inngår også gjenbruk av noe brukt utstyr, deriblant en tunnelovn.
På iba kunne Jarle Valskaar i Goman Bakeriet Jæren og Rolf Ulevik i Goman Bakeriet Holding ta den nye pakkemaskinen nærmere i øyesyn. Den nye linjen kombinerer nytt og brukt utstyr, og skal være Norges mest automatiserte linje til dette formålet.
Inntil 17 000 enheter i timen
– Hva skal kjøres på denne linjen?
– I første omgang skal det kjøres 10 nye småvarer. Dette er ulike varianter av pølsebrød og hamburgerbrød , sier Valskaar.
Fra før har Goman Bakeriet Jæren vært store lokalt på pølsebrød og hamburgerbrød. Nå får de ansvaret med å forsyne alle Coop-butikkene med denne produktgruppen. Den nye linjen har en kapasitet på 16 000 til 17 000 enheter i timen og det planlegges å kjøre to skift.
Dunderet av en pakkemaskin er 15 meter lang og skal få bort den manuelle behandlingen som er knyttet til emballering. Pakkingen går helautomatisk fra pølsebrødene blir servert inn fra transportbanen fra kjølebanen til de automatisk blir pakket i poser. Produktene stekes i tunnelovn. Bak pakkemaskinen er det et helautomatisk anlegg med lokkpåsetter, robot, håndtering på pall og foliering.
– Det eneste vi trenger å passe på er påfylling av paller, påfylling av esker og lokk, samt passe på at det er lim i magasinet, sier Valskaar.
– Slike løsninger er veldig viktige for å være konkurransedyktige. Vi skal inn å konkurrere med andre pølse- og hamburgerbrød-leverandører. Selv om Coop nå i stor grad blir selvforsynt med pølse- og hamburgerbrød fra Jæren, satser vi fortsatt tungt på lokalt produserte pølsebrød og hamburgerbrød rundt om i landet på de ulike Goman-bakeriene, sier Ulevik.
Skal omsette for 40 millioner
Og det er ikke småtterier som skal gjennom det nye anlegget. Budsjettet i starten er å omsette for 40 millioner kroner. Bakeriet og dagligvarekjeden har i fellesskap klare mål om å utvikle varegruppen fremover. Derfor har den nye linjen også utvidelsesmulighet for å takle en betydelig vekst i produksjonen.
– Med denne egenproduksjonen skal vi inn og ta minst vår naturlige andel i dette markedet. Og i deler av dette segmentet tar vi også opp kampen mot importen, sier Rolf Ulevik.
Fikk plass i bakeriet
Pølse- og hamburgerbrødlinjen monteres i eksisterende lokaler på Figgjo på Jæren.
– Vi benyttet anledningen til å få inn denne linjen da vi likevel skulle ommøblere logistikken i bakeriet. Det gjør at vi nå kan implementere denne produksjonen uten investeringer i bygningsmasse. Vi øker med 7 årsverk for å takle den nye produksjonen, sier Valskaar som etter utvidelsen har 95 ansatte i bakeriet.
Produksjonsklare 1. november
– Vi er i full gang med monteringen og begynner å testkjøre i uke 39. Fra 1. oktober skal anlegget være komplett og vi har satt av perioden frem til 1. november til innkjøring. Vi håper å være i full drift 1. november. Fra denne datoen skal vi bygge opp lager og skal frem til 1. februar produsere 8000 paller med ulike varianter av pølse- og hamburgerbrød.
– Vi har bygget opp prosessen slik at vi også har skapt rom for nisjeprodukter og mindre varelinjer. Vi kommer nok også til å kjøre noen produkter på siden av linjen, men noe mer manuelle prosesser på siden. Det gjør vi for at vi også kan være konkurransedyktige på produkter i mindre serier i premiummarkedet, sier Valskaar.
Store synergier
– Dette er et stort steg for Goman. Med å ta hånd om produksjonen selv, har vi mål om både kvalitetsheving, gode innovasjoner og nye muligheter innenfor produktgruppen. Dette er i det hele tatt et veldig spennende prosjekt, sier Ulevik.
– Når vi nå eier hele prosessen og produksjonen selv kan vi lettere ta de grepene vi trenger. Det kan for eksempel gjelde reduksjon av sukker og salt. Nå har vi kontroll på alt i eget hus.
– Vi vil også få en stor effekt av dette rent logistikkmessig. Og timingen er helt perfekt og så er det veldig bra at denne produksjonen havner på Jæren. Det viser også litt av distriktspolitikken i Coop, sier Ulevik som skyter av kjedeeiere som har interesse av å investere og ta grep i markedet.