Nytt utsalg i delt lokale
Ille Brød har åpnet sitt andre utsalg i Oslo. Lokalet på Frogner deler surdeigsbakeriet med middagskonseptet Svenssons Fat.
I fjor vår inviterte surdeigsbakeriet Ille Brød privatpersoner til å kjøpe seg inn i bedriften. Målet med kapitalinnhentingen var å skaffe nok midler til å åpne et utsalg nummer to i Oslo. Kampanjen ble gjennomført på Folkeinvest.no, og den endte med nærmere 300 nye deleiere og over to millioner kroner i friske investeringsmidler.
Ille Brød har fra starten av holdt til på Tøyen, og denne gangen var det derfor ønskelig å finne et lokale på den andre siden av byen. På beste vestkant dukket det opp en mulighet til å dele lokale med en annen kompromissløs mataktør, og det tilbudet takket bakerne ja til. 1. desember i fjor åpnet Ille Brød hos Svenssons Fat i Briskebyveien 26 på Frogner.
Fordel med lavere husleie
Svenssons Fat er et nytt konsept som Michelin-kokken Björn Svensson står bak. Han satser her mot take away-markedet med ferdigpreppede middagspakker som gjør det mulig for folk flest å lage og servere eksklusiv restaurantmat hjemme. Fordi Svenssons Fat satser på middagsmat var de interessert i å få inn en samarbeidspartner som kunne bruke lokalet på morgenen og formiddagen.
– Jeg og Björn er blitt deleiere i hverandres bedrifter, og vi ser for oss å samarbeide om flere ting fremover. Vi planlegger blant annet å utvikle noen nye sandwicher sammen. Men den største fordelen ved å dele på lokalet, er selvfølgelig at husleien blir lavere, sier gründer og daglig leder av Ille Brød, Martin Fjeld, som ikke legger skjul på at surdeigsbakeriet har økonomiske utfordringer.
– Det går ikke så bra akkurat nå. Problemet er at det er for få kunder som handler hos oss. Vi trenger dobbelt så mange kunder som i dag for å få det til å gå rundt. Vi har ingen rik investor i ryggen, og derfor er det grenser for hvor lenge vi kan drive med tap, forteller han.
Trenger flere faste kunder
Med unntak av 2021 har Ille Brød gått med underskudd i alle år siden oppstarten på Tøyen i 2017.
– I 2021 klarte vi så vidt å komme over null. Men da sprengte vi også kapasiteten vår, så det var ikke en bærekraftig måte å drive på, konstaterer Fjeld, som har testet ut flere ulike driftsmodeller uten å finne den rette.
I 2021 satset Ille Brød stort på bedriftsmarkedet, men nå er antall restauranter på kundelisten redusert fra 40 til 5.
– Det fordyrende mellomleddet gjør at det ikke lønner seg økonomisk for oss, forklarer Fjeld, som nå håper at flere kunder vil finne veien til både Ille Brød på Briskeby og Ille Brød på Tøyen.
– På begge stedene trenger vi flere faste kunder som er innom og handler hos oss daglig, slår han fast.
En annen bakerikultur
Bakeren innser imidlertid at dette kan bli vanskelig å få til i Oslo, hvor det ikke er en like sterk kultur for å handle brød hos bakeren som i mange andre europeiske byer.
– Dessverre har ikke Oslo-folk den samme bakerikulturen som de for eksempel har i København. Der setter man i større grad pris på brød av høy kvalitet, og der har folk flest for vane å handle brød hos bakeren hver dag. I Norge har folk for vane å kjøpe brød i dagligvarebutikken, sier Fjeld, som erfarer at denne "uvanen" er vond å vende.
Vurderer mer folkefinansiering
Han har imidlertid ikke lyst til å gi opp helt ennå.
– Det kan hende at vi vil prøve å hente enda flere deleiere. Fjorårets kampanje viste at det er mange som tror på oss og ønsker å støtte oss. I tillegg må vi satse mer på reklame og markedsføring for å prøve å få flere kunder til å handle hos oss. Men dersom vi ikke klarer det, må vi rett og slett legge ned, sier bakeren.
Det paradoksale er at Ille Brød i alle år har vært, og fortsatt er, et veldig populært bakeri.
– Det er veldig mange som snakker om og skryter av oss i sosiale medier, og det setter vi selvfølgelig stor pris på. Det er veldig hyggelig at folk legger ut et bilde på Instagram når de er innom en sjelden gang, men vi kan ikke leve av slike kunder alene, understreker Fjeld.