Dette er logoen til Ambassadeurs du pain Norway.

Ny forening vil kurse norske bakere gratis

Medlemmene i Ambassadeurs du pain Norway ønsker å spre kunnskap, inspirasjon og lidenskap.

Publisert Sist oppdatert

Den siste helgen i september ble den første samlingen i Ambassadeurs du pain Norway avholdt hos Mesterbakeren i Oslo. Her deltok fire av de i alt seks medlemmene i den nye klubben: Remy Corbet, Julien L'hermite, Ettore Lo Monaco og Adrien Mazut. I tillegg er Thomas Angel og Bernhard Azinger medlemmer, men de hadde ikke anledning til å delta denne gangen. 

Fire av seks medlemmer deltok på Ambassadeurs du pain Norways første samling: Julien L'hermite (f.v.), Adrien Mazut, Ettore Lo Monaco og Remy Corbet.

– Vi starter opp med seks medlemmer, og så er det ønskelig å få med flere etter hvert, forteller Remy Corbet, som sammen med Julien L'hermite er ansvarlig for etableringen av Ambassadeurs du pain Norway.

Første gruppen i Skandinavia

Når Bakeri.net kommer innom klubbens første samling, tar de engasjerte bakerne seg tid til å fortelle om foreningen og dets formål.

– Ambassadeurs du pain ble grunnlagt i Frankrike for cirka 15 år siden, og i dag har de rundt 300 medlemmer fordelt på fem kontinenter. De har imidlertid ikke hatt noen tilstedeværelse i Skandinavia før nå. Derfor var vi tidligere med i den franske klubben. Etter hvert ble vi spurt om å starte opp en egen gruppe her i Norge, begynner L'hermite.

– Medlemmene i Ambassadeurs du pain er utvalgte bakere som ønsker å bidra til å forsvare og spre kunnskap om fordelene ved ekte håndverksbakst. I starten fokuserte foreningen utelukkende på brød, men i dag er også søtbakst og wienerbakst inkludert. I tillegg til kunnskapsdeling er nettverksbygging og det sosiale viktig. Ambassadeurs du pain har en felles samling for alle medlemmer annen hvert år. Den finner sted i Nantes i Frankrike i forbindelse med World of Bread-konkurransen som arrangeres der. Her i Norge planlegger vi å ha tre samlinger i året, fortsetter Corbet.

– Nordmenn er veldig glad i italiensk mat, og derfor ønsket vi å få med en italiensk baker i klubben, forteller Julien L'hermite (t.v.). Ettore Lo Monaco (t.h.) kommer opprinnelig fra Sicilia. Til daglig driver han firmaet Italiensk Bakeri AS, og nå er han også medlem av Ambassadeurs du pain Norway.

Kunnskap, inspirasjon og lidenskap

– Hva skal dere gjøre på samlingene?

– Vi skal bake med norske råvarer og dele kunnskap med hverandre. Dessuten skal vi ha det hyggelig sammen. Om noen ønsker å komme og bli med, er de hjertelig velkomne. Vi ønsker å inspirere norske bakere til å lage nye typer produkter, og vi ønsker å spre vår lidenskap for faget, sier L'hermite.

– Nå kunne vi ha vært hjemme og slappet av, men i stedet er vi her og baker sammen. Det handler om "passion", skyter Corbet inn.

De norske brødambassadørene tar gjerne imot besøk fra utenlandske kolleger som ønsker å lære mer om grovbakst.

De forteller at de gjerne vil ha besøk av alt fra skoleelever og lærlinger til erfarne bakere på samlingene sine. Alternativt kan ambassadørene komme til ulike bakerier rundt om i landet.

– De som eventuelt er interesserte, kan bare ta kontakt med oss. Norske bakere kan for eksempel få opplæring i Ambassadeurs du pains bakemetode, som kalles Respectus panis. For bakere fra andre land kan det være interessant å komme hit og lære mer om grovbakst, siden det er typisk for Norge. Det beste av alt, er at dette skal være et gratis tilbud, sier Corbet og L'hermite, som forklarer at de vil prøve å finne en sponsor til å dekke råvarekostnadene. 

En baker blir aldri utlært

De to erfarne bakerne regner med å lære mye gjennom den nye klubben selv også.

– Som baker er man aldri ferdig utlært. Når vi baker sammen, sånn som i dag, lærer vi mye av hverandre ved å være nysgjerrige og spørre hva den andre gjør og hvorfor, sier de.

– Hva går Respectus panis ut på?

– Dette er en bakemetode som grunnleggerne av Ambassadeurs du pain i Frankrike har utviklet. Foreningen har også gitt ut flere bøker om metoden. Den handler om å bake på en måte som er mest mulig gunstig for både mennesker, naturen og klimaet, sier bakerne og lister opp de viktigste trekkene ved metoden:

– Man bruker kun en liten mengde surdeig, kort eltetid på rundt fire minutter, lang hevetid, mer vann og mindre salt. Metoden er energibesparende, så den passer spesielt bra når strømprisene er høye. Vi tror at mange norske bakere vil være interessert i å lære seg denne metoden. Respectus panis er latin og betyr respekt for brødet. 

Ambassadeurs du pain er en forening som forsvarer og sprer kunnskap om fordelene ved ekte håndverksbakst.
Powered by Labrador CMS