Elin Vatnar Nilsen bor og arbeider på Jessheim.

Ny bok introduserer barn for baking

– Ønsker man å skape interesse for baker- og konditorfag, er det lurt å begynne tidlig, sier Elin Vatnar Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

Konditor, influenser og forfatter Elin Vatnar Nilsen (53) er denne høsten aktuell med en ny bok: Min første bakebok er boken som hun selv savnet da barna hennes var små. 

– Dette er den første bokidéen min, som jeg har tenkt på i over 20 år, sier Elin til Bakeri.net.

– La barna bake

Hun har drevet Krem.no siden 1999, og de siste årene har hun i tillegg gitt ut bøkene Alle kan bake (2017), Desserter (2018), Søt bakst (2019) og Kakene vi elsker (2023). Dessuten har hun laget oppskriftene til to kokebøker for barn: Oppskrifter fra Kardemomme by (2022) og Bukkene bruses kokebok (2023). Min første bakebok, som kommer ut i oktober, blir dermed hennes tredje barnebok.

Elin Vatnar Nilsen har utviklet alle oppskriftene og tatt alle bildene til boken, mens Anne Vålaug har laget illustrasjonene.

– Det spesielle med Min første bakebok er at den inneholder både illustrasjoner og trinn for trinn-fotografier. Da jeg klekket ut denne idéen falt den siste puslespillbrikken på plass. Det er en veldig lettfattelig måte å introdusere barn for baking på, sier Elin.

Hun innleder imidlertid bakeboken for barn med en liten tekst til de voksne.

– Jeg brenner veldig for at foreldre må la barna få slippe til på kjøkkenet. Barn er interessert i å lære om mel, sukker, egg, smør og hva råvarene kan brukes til. Inntrykket mitt er dessverre at mange sier nei fordi de vet at det blir søl, at det tar mye tid eller fordi de er redde for at barna skal skade seg. Det vil selvsagt bli litt søl, men det er ikke så farlig. Husk at det å lykkes med enkle retter og bakverk vil gi barna en mestringsfølelse som kan inspirere dem til å prøve seg på vanskeligere oppskrifter neste gang, sier Elin, som også har vært dommer i to sesonger av en tv-sendt bakekonkurranse for barn.

Lærer nøyaktighet

Siden alle barn er forskjellige, synes hun at det er litt vanskelig å si hvilken aldersgruppe Min første bakebok passer for. 

Brownies er en av oppskriftene i Min første bakebok.

– Med tanke på at oppskriftene skal leses og ingrediensene ofte skal veies, vil jeg anslå at den ideelle alderen er fra åtte til ni år og oppover. Jeg vet imidlertid at barn som har bakt mye tidligere kan være veldig drevne allerede i seksårsalderen. Og på grunn av illustrasjonene kan barn helt ned i fire- til femårsalderen være med og hjelpe til. De kan for eksempel finne frem ingredienser, forklarer forfatteren. 

Som faglært og prisbelønt konditor er hun selvsagt opptatt av nøyaktighet, og derfor er de aller fleste mengdene i Min første bakebok oppgitt i gram. 

– Jeg tror at det kan være lurt å venne seg til å bruke vekt fra ung alder. Jeg har også tatt høyde for at det skal være mulig å lage gjærbaksten i boken både med og uten kjøkkenmaskin. Det ligger mye læring i å forstå hvorfor man lager deiger på forskjellige måter, sier hun. 

– Sukker er ikke gift

I tillegg til oppskrifter på kaker og søt bakst, inneholder Min første bakebok flere sunnere alternativer.

Grove scones er et av flere sunnere alternativer i Min første bakebok.

– Forlaget ville gjerne ha med oppskrifter på sunne ting å ha i matpakken, slik som halvgrov bakst og matmuffins. De har også valgt å ta med en oppskrift på 100 prosent grove eplemuffins. For min del kunne det godt ha vært en bok med bare kaker og søte saker. Jeg er jo konditor. Men jeg registrerer at mange av dagens småbarnsforeldre er veldig opptatt av at barna ikke skal få i seg så mye sukker. Jeg er selvfølgelig enig i at kaker og boller ikke må erstatte vanlige måltider, og at det er viktig med sunne vaner i hverdagen. Men det må ikke tippe over til det ekstreme. Jeg tror at regler om såkalt ja- og neimat bare vil bidra til å gi barn og unge et anstrengt og vanskelig forhold til mat og kosthold. Det bør være mulig å kose seg med et kakestykke innimellom - uten å få dårlig samvittighet og føle på sukkerskam. Sukker er ikke gift, og alt handler om balanse, påpeker hun.

– Kan boken din gi flere barn og unge lyst til å bli baker eller konditor, tror du?

– Ja, det tror jeg absolutt. Jeg har skjønt at det er lurt å begynne tidlig om man ønsker å vekke de unges interesse for baker- og konditorfag, sier Elin Vatnar Nilsen.

Hun står selv bak alle oppskriftene og fotografiene i boken, mens det er Anne Vålaug som har laget illustrasjonene. Min første bakebok gis ut på Cappelen Damm forlag.

Powered by Labrador CMS