Felleskjøpet Agri markedsregulator justerer ned sine forventinger til årets kornhøst, blant annet med antatt lavere matandel i hvete.

Nedjusterer forventet matandel i hvete

Våt sensommer og høst påvirker årets kornavling. Markedsregulator tror andelen mathvete blir relativt lav.

Markedsreguleringen i kornsektoren har som formål å sikre omsetningen av norsk korn og skape balanse i kornmarkedet i Norge. Felleskjøpet Agri markedsregulator skal legge til rette for at alt norsk korn kan bli brukt best mulig i samsvar med kvaliteten på kornet.

Markedsregulator publiserte torsdag 19. september sesongens andre kornprognose.

I sum anslår markedsregulator en sesong med en samlet avling på korn, erter og oljefrø på 1.215 700 tonn. Dette er opp 41 prosent i forhold til fjoråret, og to prosent over femårssnittet. Prognosen tilsier dermed en avling som er 54 300 tonn lavere enn prognosert i august.

– Vi er fortsatt på et normalår, og en betydelig bedre kornsesong enn i fjor. Etter August-prognosen har det derimot blitt rapporter om våte forhold mange steder, noe som påvirker både hektolitervekt og legde. Det har også vært varierende treskeforhold, sier seniorrådgiver Astrid Een Thuen i Felleskjøpet Agri.

Lav matandel i hvete

Hun poengterer også at en våt sensommer og høst også påvirker matandelen i hvete. Markedsregulator anslår at matandelen i hvete vil ligge på 40 prosent, ned fra 63 prosent i augustprognosen.

August-prognosen tok utgangspunkt i ti års medianverdi for mathvete, som utgjorde 63 %. I august er det lite eller ingen kunnskap om matandelen for hvete, noe som gjør at en medianverdi legges til grunn. Hvor stor andel av kornet som oppnår matkvalitet vil påvirkes av flere faktorer, både før og under tresking. Etter august er det rapportert om en våt sensommer og høst flere steder. Matandelen er påvirket av lav hektolitervekt, legde og varierende treskeforhold. Ut ifra mottakstall så langt er matandelen på hvete skjønnsmessig estimert til 40 %, skriver markedsregulator i prognosen.

– Været de siste ukene har gitt noen utfordringer. Tilbakemeldingene fra Norsk Landbruksrådgivning sier at det er til dels store variasjoner. Det ser bra ut i Trøndelag, men det fortsatt en del gjenstående korn ute. I sum tror vi som nevnt på et normalår, og tilgangen på bygg og havre ligger an til å bli god, sier Astrid Een Thuen.

Powered by Labrador CMS