Nils Olav Heggdalsvik gleder mange med baksten i Samverket. Snart får bakeriet Håndverksmerket.

Møtested med økobakst og gjenbruk

Arbeidstrening, gjenbruksbutikk og duften av god bakst. Samverket i Moss satser på håndverket både i butikken og bakeriet.

Publisert Sist oppdatert

Det eneste vi har, og det eneste vi trenger, er en eltemaskin, de beste råvarene og en steinovn.

Bakeriet sikrer hverdagstilstrømning av folk. – Vi vil ikke bare ha den innom når de er på jakt etter noe spesielt, sier Elise Roos Mangrud.

I disken ligger brødet, økologisk og bakt med lokalt mel, sammen med blant annet ferdigsmurte bagetter til kafégjestene.
I disken ligger brødet, økologisk og bakt med lokalt mel, sammen med blant annet ferdigsmurte bagetter til kafégjestene.

Hun driver et møtested utenom det vanlige. I tidligere kafélokaler i Moss sentrum frister Samverket med alt fra handlenett laget av gamle utstillingsbannere, til verktøykasser. Men de færreste trenger ny verktøykasse flere ganger i uken. Derfor var baker Nils Olav Heggdalsvik den ideelle partneren.

Arbeidspraksis

Det var ikke bakeriet som var begynnelsen, nemlig. Samverket er en avdeling av Personalpartner. Kommunene Moss, Rygge, Råde og Våler står bak selskapet, som er en bedrift som tilbyr arbeidspraksis.

– Vi har snekkerverksted som lager blant annet fuglekasser og verktøykasser. Vi har et redesignverksted som gjenbruker tekstiler og syr for eksempel sekker og vesker, ramser Elise Roos Mangrud opp.

Derfor navnet. «Samverket» spiller ikke bare på «samvirke», men også på at det er flere verksteder som virker sammen. Dessuten ligger utsalget tett ved Verket – det gamle området til Moss Jernverk som utvikles til en ny bydel i forlengelsen av dagens sentrum i østfoldbyen.

Samverket er et samarbeid mellom flere verksteder som driver arbeidstrening. Elise Roos Mangrud og Nils Olav Heggdalsvik konstaterer at et bakeri er den perfekte partneren for å lokke kundene.
Samverket er et samarbeid mellom flere verksteder som driver arbeidstrening. Elise Roos Mangrud og Nils Olav Heggdalsvik konstaterer at et bakeri er den perfekte partneren for å lokke kundene.

Hverdagsbesøk

I kjelleren holder Nils Olav Heggdalsvik hus. Han gjør jobben som skal sikre flere hverdagsbesøkende og et godt miljø, men bidrar også til arbeidstreningen. Bakeriet og butikken åpnet midt i februar.

Det meste av jobben er håndverk. En eltemaskin og en steinovn er det eneste bakerikjelleren er utstyrt med.
Det meste av jobben er håndverk. En eltemaskin og en steinovn er det eneste bakerikjelleren er utstyrt med.

– Det er noe av det jeg liker med å ha et håndverksbakeri her. Brød er en grunnstein i hverdagen, sier Elise Roos Mangrud. – Og det begynner allerede å bli mange faste kunder, sier Nils Olav Heggdalsvik.

Han er nettopp ferdig med mesterutdanningen og klar for å ta fatt på kurset for å bli diplombaker. – Det er lov å si at Personalpartner var ganske modige, som satset på bakeri, sier han.

Økologisk

Heggdalsvik har bakgrunn fra Godt Brød, fra Nærbakst og fra Fole Godt i hjembyen Molde. Han var på jakt etter å starte noe eget. Nå mener han at Moss har et godt utvalg av bakerier som utfyller hverandre godt.

På Samverket er han opptatt av de beste og mest lokale råvarene og de ferskeste produktene. Alt bæres rett opp i butikken etter hvert som det er ferdig. I hyllene står for eksempel mel fra Holli Mølle i Spydeberg, som kundene kan kjøpe med hjem og bake selv, og eplemost fra Dyre Gård i Rygge. – Baking er jo ikke så vanskelig når vi går tilbake til råvarene, sier han.

– Det eneste vi har, og det eneste vi trenger, er en eltemaskin, de beste råvarene og en steinovn!

Bak disken hjelper Kim André Kjelsås blide kunder.
Bak disken hjelper Kim André Kjelsås blide kunder.

Urkorn

– Jeg er opptatt av ferskest mulig bakst, med rene, næringsrike råvarer. Ingen hjelpemidler, men fokus på riktige baketeknikker og riktige prosesser, sier han.

Dessuten ligger bakeriet på rundt 70 prosent urkorn, og fire av brødene er uten hvetemel. Debiosertifiseringen har Heggdalsvik droppet: Han prioriterer å velge kortreist og bærekraftig.

Hvis noe blir til overs når utsalget stenger for dagen, så selges det til dem som arbeider på de forskjellige verkstedene i huset, i kantinen, dagen etterpå.

– Det er dette hele stedet handler om. Bærekraft, sier Nils Olav Heggdalsvik.

Vil ha lærling

Nils Olav Heggdalsvik er på jakt etter en lærling. Bakeriet bidrar også med arbeidstreningen.

– Arbeidet er godt egnet. Det er praktiske oppgaver som kan deles opp, og det er også mulig å følge hele prosessen, konstaterer Elise Roos Mangrud.

Rikke Kjelsås og Einar Gilde sørger for at alt som ligger i disken, er helt ferskt.
Rikke Kjelsås og Einar Gilde sørger for at alt som ligger i disken, er helt ferskt.
Powered by Labrador CMS