
Ministeren kastet glans over
Baker- og konditorkonferansen
– Jeg tror at deres bransje og råvare vil få mer fortjent oppmerksomhet fremover, sa Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
Tirsdag 18. februar arrangerte Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) sin årlige fagkonferanse i Næringslivets Hus på Majorstuen i Oslo. Her sto temaene Skaperkraft, Arbeidskraft og Bærekraft på agendaen, og programmet var fylt opp av hele ti spennende foredrag.
Konferansen ble åpnet av den ferske landbruks- og matministeren, Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
– Dette er faktisk den første talen jeg holder som minister utenfor departementet, og det er en grunn til at jeg valgte å komme akkurat hit i dag. Baker- og konditorbransjen forener noe av det som jeg er aller mest stolt over å jobbe for, nemlig norsk kornproduksjon og håndverk, sa han.

Mørkt bakteppe
Sandtrøen fortalte at han var inspirert av den danske boken Kloge hænder– et forsvar for håndværk og faglighed, som er skrevet av mureren og politikeren Mattias Tesfaye.
– For samfunnet er det vel så viktig med mange mestere som mange mastere. Og i den tiden som vi er inne i, med det mørke bakteppet som henger over verden, tror jeg at deres bransje og råvare vil få mer fortjent oppmerksomhet fremover. Når det gjelder sikkerhet, er det ikke nok med kuler. Vi må også ha brød. I regjeringen er vi veldig opptatt av å styrke selvforsyningen. Målet om at 90 prosent av matkornet vårt skal være produsert i Norge er offensivt, men vi vet at det er mulig å få til, sa den ferske landbruks- og matministeren.
Avslutningsvis ønsket han de fremmøtte og alle foredragsholderne lykke til med konferansen.
– Jeg er veldig glad for å se at hele næringskjeden er inkludert og at det fokuseres mye på utdanning i programmet. Jeg heier på dere, sa Sandtrøen.

Kompetanseheving
Etter statsrådens åpningstale, var det Hanna Marie Halvorsen Bergan sin tur til å entre scenen. Bergan er daglig leder for Aanerud Bakeri som i fjor ble kåret til Årets Bakeri for sitt arbeid med kompetanseheving.
– Hos oss har vi ikke medarbeidersamtaler, men utviklingssamtaler. Muligheten for kompetanseheving er spesielt viktig for de unge i bedriften, og det er noe som vi kommer til å satse enda mer på fremover, fortalte hun.

Sosiale medier
Jørgen Rustad står bak etableringen av to delikatessebutikker i Drammen og Fredrikstad. På Baker- og konditorkonferansen delte han og en kollega sine erfaringer med å skape attraktivitet rundt Smakslykke-konseptet gjennom videoer i sosiale medier.
– Vår erfaring er at det lønner seg å være informativ og engasjert. Det er også viktig å skape interaksjon med publikum, sa de.

Søt suksess
For ti år siden startet Eivind Aune og kona Iris Martinsen-Aune med produksjon av håndverkssjokolade hjemme på gården i Selbu. Det som egentlig bare skulle være en liten bigeskjeft utviklet seg raskt til en å bli en prisvinnende hjørnesteinsbedrift i bygda. Og i dag er ikke Eivind i tvil om hva som er den viktigste årsaken til suksessen:
– Jeg og Iris er helt forskjellige. Hun er kreativ, har mange ideer og utvikler produktene, mens jeg interesserer meg for tall, salg og forretningsutvikling. Vi hadde aldri klart å skape Jentene på Tunet hver for oss. Derfor er mitt råd til alle dyktige håndverksbakere og konditorer der ute: Knytt til deg noen som kan butikkdrift!

Ny kunnskap
Utdannelse var et viktig tema for flere av foredragene på årets konferanse. Jørn Olav Bekkelund fra Innlandet fylkeskommune påpekte at det vil bli økt konkurranse om arbeidskraft fremover. Fag- og prosjekterleder i BKLF, Lars Lindland, ga en statusoppdatering for det nye fagskolestudiet "Spesialisering i baker- og konditorfag", mens Daniel Sunzenauer fortalte om sine erfaringer fra brødsommelier-studiet i Tyskland.
– Hvis du gir et glass vin til en vinsommelier, kan vedkommende fortelle deg veldig mye om alt fra jordsmonn og druesort til produksjon og smak. De får det som regel til å lyde veldig fancy. På brødsommelier-studiet kan man lære seg å beskrive brød på en tilsvarende måte, forklarte han.

Ikke i mål
Bærekraft i bakerbransjen var tittelen på innlegget til Anne Kjersti Uhlen fra NMBU og Erik Svanes fra NORSUS.
– Baker- og konditorbransjen er en svært bærekraftig bransje. Dere scorer høyt. Men ikke tro at dere er helt i mål! Man kan ikke si at en bransje som bruker fossilt drivstoff er helt bærekraftig. Det er også mye problemer med jordkvaliteten i intensiv hveteproduksjon, påpekte Svanes.

Skålding
André Løvås fra Åpent Bakeri tok perspektivet ned på bakerbordet igjen med et inspirerende foredrag om hvordan skålding kan erstatte bruk av tilsetningsstoffer i brød og bakervarer.
– Skålding er en gammel håndverksteknikk som kan brukes til å forbedre holdbarhet, utseende/farge, smak og konsistens, fortalte han.

Konseptutvikleren
En annen veteran fra bransjen, Lars Lian, delte sine erfaringer med å starte opp ulike konsepter og bygge identitet gjennom alt fra produkter til innredning.
– Jeg er opptatt av å skape troverdighet i markedet. Det gjør vi ved å satse på kvalitet. Samtidig er vi klare på at vi skal være kommersielle, sa han.

Ingen tvil
Kjetil Junge fra Rosenhavens bageri i Stavanger holdt et innlegg om smaken av tid og håndverkets verdi i en moderne verden.
– For 20 år siden kjøpte jeg et av Stavangers eldste hus. I kjelleren fant jeg en funksjonell bakerovn fra slutten av 1700-tallet. Da jeg så den foran meg, bestemte jeg meg for å bli baker. Det var ingen tvil, fortalte han.