Brødet er utviklet av Bakehuset med Amund Skrutvål i spissen. Larvene er levert av Larveriet på Voss.
Brødet er utviklet av Bakehuset med Amund Skrutvål i spissen. Larvene er levert av Larveriet på Voss.
Dette er melbillelarvene.
Meny Ringnes Park delte ut smaksprøver på larvebrødet på lanseringsdagen.
Brødet har en grovhetsprosent på 51 og inneholder om lag 100 merlbillelarver.
Larveriet lager også tørkete larver med chili som en snack.

Meny lanserer larvebrød

Bakehuset har utviklet et brød med mel av melbillelarver. Brødet er tilgjengelig i Meny-butikker ut mars og liker kundene det, så kan det blir mer larvebrød.

Publisert Sist oppdatert

Å bake malte larver inn i brødet er med på å ufarliggjøre noe som kan bli fremtidens mat.

I utvalgte Meny-butikker er det nå mulig å få kjøpt larvebrød produsert hos Bakehuset.

Brødene lages av malte melbillelarver, produsert av Larveriet på Voss.

– Dette er et pilotprosjekt, vi skal selge brødet ut mars i 22 Meny-butikker i Oslo, Akershus og Østfold. Hvis kundene liker det, så kan det hende at vi lager mer brød på larver eller annen mat, sier kategorisjef Bakeri i Meny, Mari Kristine Kasbo til Bakeri.net.

2,1 prosent larver

Brødet heter ”Mjølmums” og er et grovbrød (51 prosent på grovhetsskalaen) på 290 gram. Hvert brød inneholder om lag 100 larver og totalt 2,1 prosent larver. Bakehuset opplyser at de med allergi for skalldyr, kan oppleve reaksjon på brødet.

Det er produktutviklingsavdelingen hos Bakehuset som har utviklet brødet.

– Dette har vært veldig spennende og nå gleder jeg meg til å høre responsen fra kundene. Vi har lagt lista lavt i dette prøveprosjektet og brødet inneholder 2,1 prosent malte melbillelarver. Med såpass lavt innhold blir ikke smak eller konsistens i brødet påvirket, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset til Bakeri.net.

Smaker brød

Lars Renberg er innom Meny Ringnes Park i Oslo denne formiddagen og tar en prøvesmak av larvebrødet.

– Det smaker…brød. Jeg stussa litt over at det inneholder larver, men det smaker bare brød. Jeg kjenner at brødet har litt ekstra mat i seg, det kommer kanskje av ekstra proteiner fra larvene, sier Renberg.

– Er dette noe du kunne ha kjøpt til familien?

– Ja, helt klart. Jeg synes dette smakte bra, sier Renberg.

Innovativ mat

– Meny skal være innovative og vi ønsker å utfordre kundene litt. Vi er inne i en tid med fokus på kortreist og bærekraftig matproduksjon, og på proteinrik mat, så lansering av dette brødet passer er veldig dagsaktuelt for oss, sier Mari Kristine Kasbo i Meny.

Skrutvold og resten av utviklerne i Bakehuset har lagt stor vekt på god smak, konsistens og grovhet i utviklingen av ”Mjølmums”. Smaken er svakt nøtteaktig.

Larvebrød

Bakingen

  • Melet fra de norske melbillelarvene er et rent produkt (kun knuste larver) som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking.
  • Dette er ikke mel i tradisjonell forstand, og har dermed ikke de samme baketekniske egenskapene. Det er heller ikke en erstatning for hvetemel eller andre melsorter.
  • Melet inngår som en ingrediens i brødoppskriften på samme måte som andre ingredienser, og på samme måte som ved baking av tradisjonelle brød.
  • Bakehuset ønsker å skape vekst i brødkategorien og fornye seg for å ivareta behovene til fremtidige generasjoner.

Melbillelarvene

  • I et bærekraftperspektiv, er insekter, alger/tang og laboratorie-kjøtt definert som viktige deler av fremtidens mat.
  • Melbillelarvene, som er ca. 2 cm lange og lysebrune av farge, lever av matavfall (for eksempel fra øl-, grønnsak- og korn-produksjon). De får alt vann de trenger fra luften og gjennom maten.
  • Etter åtte uker blir de fryst og så tørket. En mindre del av larvene får utvikle seg videre til melbiller som igjen avler frem nye larver, som igjen kan brukes som proteinkilde.
  • De tørkede larvene inneholder 49 % protein og høye nivåer av jern, sink og magnesium, fosfor og mangan.
  • Larvene er vanlige som mat i mange asiatiske, afrikanske og latinamerikanske land, ca. 2 milliarder mennesker spiser insekter som en del av sitt daglige kosthold!
  • Larvene fryses, tørkes og males til mel hos Larveriet, før det sendes til Bakehuset.
  • Larveriet lager også to varianter av snack-poser med tørkede, crispy melbillelarver; En naturell og en med tilsatt chili. Disse kan spises som snack eller tilsettes i matlaging og matretter, for eksempel drysses over en salat.

– Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet. Vi ønsker å teste ut nye næringsrike ingredienser og samtidig utvikle oss i bærekraftig retning. Å bake malte larver inn i brødet er med på å ufarliggjøre noe som kan bli fremtidens mat, sier Amund Skrutvold.

– Vil det komme mer mat med larver eller insekter i Meny?

– Vi tror jo det ennå er litt tidlig med mye insekt i maten. Men vi må begynne et sted og dette brødet er en start. Om fem-ti år kan det være et utvalget av insekt i mat er mye større og mer akseptert, kanskje ser vi for eksempel hamburgere av larver i butikkene? Men vi skal tilnærme oss dette rolig, sier Kasbo.

For at Meny skal selge Mjølmums på fast basis må det selge en del i pilotperioden. Kasbo regner med at brødet bør selge 10-20 per dag i alle butikkene for at Meny skal fortsette på larveprosjektet.

Larveoppdrett på Voss

På Voss ligger larvefarmen Larveriet, som produserer råvarene.

– Vi er en liten gründerbedrift som dyrker frem melbillelarver til bruk i mat. Vi tok for en stund siden kontakt med Bakehuset og spurte om de var interessert i et samarbeid for å lage et brød med larver. Det var de og vi tror dette er fremtidens mat. Om ti år vil det nok være mer normalt å spise insekter her i Norge, sier Marie Sagen, leder for teknologi og forretningsutvikling i Larveriet.

– Synes folk det er greit med larver i maten?

– Mange synes nok det høres litt ekkelt ut, men det er bare helt til de smaker på maten. Dette brødet tror jeg er en god start for å lære folk at dette er helt ok å spise. I tillegg er det sunt, det er jo mat med høyt proteininnhold.

 

Powered by Labrador CMS