MAT & EMBALLASJE bytter navn
Fra 2020 skifter emballasjemessen navn til HOLDBAR og den skal avholdes samtidig som SMAK 2020.
Aktørene i verdikjeden står overfor en rekke utfordringer, men også mange spennende muligheter.
Emballasjemessen med historie tilbake til 2000, vil sette bærekraft på agendaen og navnebyttet er en viktig del av denne strategien.
Temaet for HOLDBAR 2020 vil være bærekraftig emballasje, med fokus på hvordan produsenter og leverandører på ulike måter jobber for å utforme smarte emballasjeløsninger. Direktør i Emballasjeforeningen, Kari Bunes, uttaler i en pressemelding at hun tror navneskiftet vil ha positiv effekt.
– Holdbar er et ord som rommer flere betydninger, og jeg mener det er et godt navn. Jeg håper at Holdbar 2020 blir en mulighet til å sette emballasjens betydning på kartet i Norge.
Sammen med SMAK
Bransjen har arrangert messen hvert tredje år for å vise frem produktnyheter og diskutert muligheter og utfordringer i bransjen.
I 2020 er det ikke bare navnet som endres, men messen arrangeres samtidig med matmessen SMAK 2020, på Norges Varemesse på Lillestrøm.
– Jeg har alltid ment at emballasje er et spennende felt – men det er spesielt spennende i den perioden vi nå er inne i. Aktørene i verdikjeden står overfor en rekke utfordringer, men også mange spennende muligheter. Miljøhensynet har fått økt oppmerksomhet, og gjenbruk av ressursene må prioriteres. Vi må kort fortalt bli flinkere til å materialgjenvinne emballasje, og i større grad ta i bruk resirkulerte materialer i ny emballasje, sier Bunes, som også legger til at hun ønsker at den offentlige debatten i større grad omfavner emballasjen som støttespiller, ikke et hinder, på veien mot en mer miljøvennlig sirkulærøkonomi.
Må tenke mer sirkulært
– Vi i Emballasjeforeningen opplever aktørene som fremoverlente. Både produsenter og brukere er proaktive, og ytrer ønske om å bevege seg i en mer bærekraftig retning. Alle er enige om at de ikke ønsker at plast skal forsøple naturen, og at det lønner seg å tenke mer sirkulært. Utfordringen blir å avdekke hva som faktisk er de gode løsningene for Norge, sier Bunes.
EU har lagt opp til en strategi om at all plastemballasje skal kunne gjenvinnes innen 2030, og at mengden engangsplast og mikroplast skal reduseres. Det er også trolig at det vil komme direktiver med nasjonale mål for reduksjon av negative miljøeffekter fra plast.
Som i Norge, hvor Regjeringen håper på et flertall i Stortinget for å forby engangsartikler som bestikk, tallerkener og sugerør av plast innen våren 2020.
Problemet er at plast ikke resirkuleres
Foreningen jobber derfor aktivt med problemstillingen og har opprettet Forum for sirkulær plastemballasje som skal utarbeide et veikart for sirkulære plastemballasjestrømmer.
– Plasten i seg selv er ikke problemet, problemet er at den havner steder hvor den ikke hører hjemme. I Forum for sirkulær plastemballasje jobber vi med å finne løsninger på hvordan plast kan holdes inne i kretsløpet, og borte fra sjøen, skogen og den norske natur. Det veikartet vi nå utarbeider skal identifisere hvilke tiltak som må på plass før all plastemballasjen i Norge kan gjenvinnes, og brukes på nytt. Vårt mål er at kartet skal brukes av næringsliv, myndigheter og forbrukere, sier Bunes.
HOLDBAR 2020 og SMAK 2020 arrangeres på Norges Varemesse, Lillestrøm 3. – 5. Mars 2020.