Lefsebakeri med egen melk og lokale råvarer
Bæstes Bakeri er et fargerikt fellesskap med folk fra Cuba, Senegal, Kurdistan og Norge i staben.
Vi vil ha kontakt med kundene og kunne svare når de spør om hvor vi tar råvarene fra.
Stein Brubæk har hjerte for lokalmat og er en kjent mann fra matmesser både i Møre og Romsdal og i Trøndelag. Akkurat denne dagen er han på en forsinket Rennebumartna som tradisjonelt arrangeres om sommeren. Nystartede Bæstes Bakeri I Eidsvåg baserer seg nemlig på melk fra Stein Brubæks egen gård, egg fra lokale produsenter og poteter fra potetkommunen Sunndal.
I snøføyka står Brubæk sammen med sin daglige leder og medeier i Bæstes Bakeri, Dame Lo. Han er fra Senegal. I tillegg består staben av en baker fra Cuba, en konditor fra Litauen og en kurdisk innvandrer som er på språktrening i bakeriet.
Bonde, men ikke baker
– Selv er jeg ingen baker, men har vært opptatt av lokal mat så lenge jeg kan huske. Jeg er bonde og har drevet eget meieri i 20 år. Så fikk jeg en samboer som var lefsebaker, og etter hvert tenkte vi vi ville starte med lefser basert på lokale ingredienser der sporbarhet og ekte vare skal være «cluet», sier Brubæk.
Som tenkt, så gjort.
I dag baker de lefser i store mengder og leverer til 70-100 butikker fra Førde i sør til Steinkjer i nord.
– Vi leverer til Spar, Bunnpris og Coop, sier Brubæk som innrømmer at det kan være tøft kostnadsmessig.
Planen ved oppstarten var å leie lokaler i Eidsvåg, men så ble de nødt til å kjøpe lokalene. Dermed har de fått et noe strammere budsjett enn opprinnelig beregnet. Bæstes Bakeri har tillegg til bakeriet et lite utsalg og en kafé i lokalene i Eidsvåg.
Distribuerer selv
– Det er klart vi har ganske høye kostnader, men vi skal ikke kompromisse på idéen vår. Vi får flotte poteter fra Sunndal – en av landets største potetkommuner. Så får vi egg fra to lokale produsenter i Eidsvåg og melk fra eget meieri. Det er bare melet vi kan ha problemer med sporbarhet, men vi bruker ikke granulat – bare ekte vare, sier Brubæk som også baserer oppskriftene på lokale varianter:
– Ja, den ene er etter min mors oppskrift, smiler bonden. Han har ikke outsourcet noe av virksomheten og derfor distribuerer de også varene selv.
– Vi vil ha kontakt med kundene og kunne svare når de spør om hvor vi tar råvarene fra. Vi lager forøvrig også glutenfritt som det er stor etterspørsel etter, sier Brubæk.
Dame Lo har bodd i Norge i 11 år og han var to år i fjøset og meieriet hos Brubæk:
– Jeg jobbet så for et lefsebakeri i Molde. Jeg bor i Angvik, og etter noen år ble reisen til Molde i lengste laget. Derfor begynte jeg i Eidsvåg i bakeriet vårt sammen med Stein. Jeg har alltid vært interessert i tradisjonsmat – fra hele verden. Derfor er det ekstra hyggelig å jobbe her med ekte potetlefser, smiler Dame Lo.