Ille Brød har åpnet bakeri
Surdeigsbakeriet og formidlingskonseptet, Ille Brød, har åpnet nytt bakeri midt i Oslo sentrum.
Vi har hele tiden vært opptatt av formidling og Instagram og blogg ble verktøyet.
Fra et mikrobakeri på Bygdøy (også bakerens hjem) har turen gått til Sundtkvartalet i Oslo sentrum. I et flunkende nytt bygg, har håndtverksbakeren Martin Ivar Hveem Fjeld åpnet et surdeigsbakeri med en mye større kapasitet enn hjemme på Bygdøy.
– Når jeg drev mikrobakeriet på Bygdøy hadde jeg abonnementsordning på brød. På det meste hadde jeg 30 abonnenter og jeg trasket rundt i nabolaget på Bygdøy, i sludd og regn og leverte på døra. Jeg hadde også noen kunder inne i byen, da tok jeg bussen inn til sentrum, gjerne med 10 brød i en pose, og leverte. Det er deilig, for å si det slik, å nå ha et eget bakeri og butikk her i Lakkegata, forteller Martin Ivar.
Kunnskapsformidling
Martin Ivar og kameraten, Casper Lugg, startet å bake for seks år siden. De ble raskt interessert i surdeig og urkorn. Eksperimentering, research og testbaking, ble etter hvert til en veldig god metode for å bake gode og fine brød med surdeig og urkorn. De startet en Instagram-konto som de kalte ”Ille Brød”, begge gutta er fra Fredrikstad. De fikk mange interesserte følgere, nesten 32 000 følger med på hva som deles på Ille Brød-kontoen.
– Vi har hele tiden vært opptatt av formidling og Intstagram og blogg ble verktøyet. Så laget vi en bok, som nå er oversatt til fem språk og solgt til syv land, så mange er interessert i vår metode, sier Martin Ivar.
Skulle bli lærer
Mikrobakeriet på Bygdøy gikk sin gang, men Martin Ivar hadde en dagjobb. Kameraten Casper, syslet med egne ting, og det var status på Ille Brød for relativt kort tid siden.
– Jeg har en master i idéhistorie og planen var egentlig å bli lærer. Bakingen var en hobby. Men så fikk jeg det for meg at siden så mange er interesserte i det jeg driver med, så burde jeg prøve på skikkelig, og jeg fikk med meg to andre investorer. Jeg hadde lyst å bygge mitt eget bakeri med skikkelig utstyr og prøve lykken som baker, sier Martin Ivar.
Det første han gjorde var å kjøpe en elbil. Farvel lange bussturer uten avanse. Så begynte jakten på et passende lokale.
– Vi var heldig og fikk leie her i et splitter nytt bygg midt i sentrum av Oslo. Gårdeier var veldig interessert i å få oss inn og de har tilpasset lokalene helt etter vårt behov. Jeg har kjøpt frys, mixer og ovn av Unibak, som har støttet opp veldig godt helt siden første gangen jeg luftet planene. Nå er det egentlig bare opp til kundene om vi har en fremtid, smiler Martin Ivar.
Nærområdet viktigst
Selv om Ille Brød har mange tusen følgere på Instragram, er det ikke de som skal bidra til omsetningen og videre utvikling av surdeigsbakeriet nederst på Grünerløkka.
– Det er nærområdet som er viktig for oss. Det er bygget mange leiligheter i området og det er mange som jobber her, så det er dem vi trenger som kunder. Vi har ikke hatt mye tid til markedsføring ennå, men vi har laget en app. Da kan kundene bestille og betale med den, så henter de brødet her i butikken. Det fungerer fint som en indikator på mengden vi skal produsere hver dag. Men vi har jo så klart også folk som bare kommer innom og kjøper brød. Vi håper når ennå flere folk flytter inn i nybyggene rundt her og alle bygninger er ferdig og bedrifter på plass, så skal vi ligge på en produksjon på om lag 150 brød per dag. Da tjener vi nok til å klare oss og vi kan utvikle Ille Brød videre, avslutter Martin Ivar.