Peder Jørgensen er denne uka på farten med kaffekanner og varer til fots i Arendal sentrum. I løpet av Arendalsuka omsetter bakeriet for 3 millioner kroner.

– Helt vanvittig

Arendalsuka har blitt årets beste uke for Baker Jørgensen. I løpet av noen hektiske dager omsetter bakeriet for tre millioner kroner. 
– Denne uka har blitt helt vanvittig, sier Peder Jørgensen.

I løpet av denne uka avholdes 2140 arrangementer på Arendalsuka. I fjor var det estimert 160.000 publikum/deltakere på arrangementet. Det skal i løpet av fem hektiske dager serveres mat til både debatter, arrangementer, møter og til folk flest.

En del av maten er det Baker Jørgensen i Arendal som står for. For dem har Arendalsuka blitt årets beste uke og en uke som både omsetningsmessig og arbeidsmessig topper den travleste fellesferieuka og juleuka med god margin. Ingen av årets uker er i nærheten av omsetningen de har denne uka.

– Helt vanvittig

– Det har blitt helt vanvittig, sier Peder Jørgensen til Bakeri.net og medgir at verken han eller de andre i bedriften hadde sett for seg at Arendalsuka kunne bli så stor og viktig for det lokale bakeriet.

– De første seks-syv årene skjønte vi ikke omfanget, potensialet og mulighetene. Det var bare en god sommeruke, men de siste årene har det endret seg og vi har vært mye mer på ballen. Vi har blitt flinkere til å være til stede og være tilgjengelige og se mulighetene. I tillegg har også Arendalsuka vokst i omfang, sier Jørgensen.

Kjøkkenet på bakeriet har "stått på hodet" for å produsere ingrediensene til smurte produkter.

Tre millioner på én uke

I løpet av denne uka omsetter bakeriet for tre millioner netto. 

Rekordomsetningen blir til ved rekordhøyt salg i egne utsalg og spesielt på hovedutvalget på torget i byen. Bakerikafeen er full fra morgen til kveld og har utvidet åpning fra sju om morgenen til sju om kvelden. I tillegg har bakeriet egne salgstelt i sentrum. På toppen kommer levering til en rekke lokasjoner og arrangementer i løpet av uka. Baker Jørgensen har i år all servering på én båt og tre andre lokasjoner. Her skal gjestene trakteres fra sju om morgen til sju om kvelden.

– Dette har blitt større enn vi noen gang hadde tenkt. Vi er glade det ikke er slik hver uke. Det er vi ikke bygget for. Det er imponerende at vi som team har økt omsetningen på Arendalsuka de siste ukene og at vi greier å få det til. Det krever mye av oss alle. Logistikken er det aller mest krevende.

– Vi fikk for eksempel nylig en bestilling på 400 liter kaffe som skal leveres over fire dager. Det gir en ganske god omsetning alene, men krever en del logistikk. Alle literne skal traktes og bæres rundt i byen for å leveres til de ulike lokasjonene. Og slik er det med alt denne uka. Vi kommer oss ikke rundt i byen med bil og alt av mat og drikke må leveres til fots.

– Hva krever denne uka av dere?

– Det krever en vanvittig omstilling både i uka før og i selve Arendalsuka med prepping, planlegging, organisering og å få tak i mennesker i en uke der skolene er på vei til å starte opp igjen. Det er nesten den verste uka for å få tak i nok hender. Vi har alle vi får tak i arbeid denne uka.

Bilene går i skytteltrafikk i årets travleste uke for bakeriet, men i sentrum av Arendal stenges gatene for trafikk klokken 09.00. Alle varer må være på plass på utslaget i sentrum tidlig om morgenen.

Krevende logistikk

Varene Baker Jørgensen leverer er trivselsfaktoren og kanskje noe av det aller viktigste for et vellykket arrangement.

– Det er kjempeviktig at vi både leverer presist og at vi leverer riktig i henhold til bestilling, og at varene har høy kvalitet. Det krevende å ha kontroll på alle bestillinger. Bestillingene fra eventbyråer kommer gjerne i god tid, men direktebestillinger kommer kanskje både sent og blir endret to-tre ganger underveis. Det tar mye tid og krever gode systemer. Her har ordresystemet fra Teigen hjulpet oss masse og måten vi bruker det på. I tillegg har vi et par støtteark i Excel. Verre er det egentlig ikke, sier Peder Jørgensen med et smil og gir oss et lite innblikk i logistikken:

– Varene produseres og pakkes i bakeriet på Stoa og fraktes inn til utsalget på toget tidlig på morgenen før byen stenges for all biltrafikk. Da får vi kanskje 70 esker levert. De skal leveres på 30-40 ulike steder i løpet av dagen. Da må man ha en struktur for å få med seg alt. Det er noe hvetevarer, noe kjøkkenvarer og noe drikkevarer. Du skal få det med deg alt, helst på første levering, selv om det bare tar oss fem minutter å løpe tilbake. For de fem minuttene har vi egentlig ikke. Det er et press for å levere varer over alt samtidig. Alle skal ha varer klokken fem på åtte og fem på ti. Det går i noen intervaller hele dagen. Og varene må bæres. Kommer du med en tralle etter deg, så flytter ikke folk seg, men har du hendene fulle, så går det bedre.

– Går det an å gjøre mer ut av Arendalsuka for deres del?%

– Vi snakket faktisk om det i går. Jo, det kan bli større. Vi har blant annet vurdert å få tak i et lokale for å leie ut til servering. Vi kan også få flere serveringspunkter i sentrum. Vi skal fortsette å benytte mulighetene Arendalsuka gir oss, men alle tiltak forutsetter at vi har stålkontroll på alt fra produksjon til levering.

Stille før stormen. Varene rives ut av disken denne uka. Staben i bakeriutsalget i sentrum økes fra 2-3 til 10-12 for å ekspedere kundene står står i kø fra sju om morgenen til sju om kvelden.

Kamp om bordene

Det er kamp om bordene hos Baker Jørgensen denne uka. Noen vil også gjerne bestille bord, men det er ikke mulig. Det blir for krevende å holde orden på.

– Vi er jo redd for å bli oppfattet som vanskelige, men hvis vi sier ja til én, så må vi si ja til de andre også. Derfor har vi holdt oss harde der. Ingen får reservere bord hos oss. I fjor ringte sekretæren til en kjent norsk leder for å bestille bord til denne personen og noen andre som skulle spise vår napoleonskake. Det er veldig trivelig, men vi sa nei. Sekretæren spurte om vi fikk med oss hvem det gjaldt, men det ble samme svar fra oss. Det spiller ingen rolle om det er statsministeren. Vi gjør det ikke. Det endte i dette tilfellet med at sekretæren måtte komme hit en halvtime før for å jakte på et ledig bord som de kunne bruke.

– Vi kunne sikkert fått masse goodwill om vi ga dem et bord. Men da står det noen og ser at noen får reservere bord, mens andre ikke får. Vi har en ganske flat struktur i Norge og vi vil at alle skal trives hos oss.

– Så Harald og Sonja må stå og vente på bord de også?

Peder blir stille et sekund og tenker seg nøye om før han svarer med et smil:

– Det er kanskje unntaket.

Powered by Labrador CMS