Har reddet 23 000 måltider
Hamstad Bakeri er på trøndertoppen i matredding. – Det viktigste er miljøet – økonomisk betyr det ikke så mye, sier daglig leder Øystein Hamstad.
Vi har hele tiden vært rause på hva vi putter oppi.
Bakericafeene får igjen litt for varer som de ellers ville ha kastet. – Men det er en liten bit. Det viktigste er miljøet og at vi tar dette samfunnsansvaret, sier Hamstad.
Bakeriet i Namsos har vært med på Too Good To Go i drøye tre år. Appen som formidler overskuddsmat til en billig penge, har reddet flere millioner måltider fra å bli kastet.
60 tonn CO₂
I Trøndelag er Hamstad godt representert på listen over de fremste matredderne. Bakericaféene på Namsos Storsenter og Amfi Namsos og fabrikkutsalget i Namsos er alle høyt oppe på listene over de trønderske salgs- og serveringsstedene som har reddet flest måltider gjennom appen. Bakericaféen i Rørvik er nyere, mens Krus Kaffebar og Himmal & Hav også har vært ivrige brukere av muligheten.
Totalt har Hamstad reddet 23 000 måltider. På den måten er kloden spart for klimagassutslipp som tilsvarer nesten 60 tonn CO₂.
Surdeig for miljøet
Mobilappen som lar caféene samle sammen det som ikke ligger an til å bli solgt, i poser på slutten av dagen, er likevel bare en av flere løsninger som Hamstad Bakeri bruker for å holde svinnet nede.
– Vi har jo surdeigen, også, som er med på å bidra til mindre svinn, sier Sissel Jakobsen Hamstad.
Hamstad maler opp brød som blir til overs og bruker det sammen med mel og vann til surdeig. – Det har vi gjort de siste tre årene, forteller Øystein Hamstad. – I tillegg til at det er god miljøpolitikk, så gir det også en ekstra god smak på brødene.
Brødene som har blitt levert til andre kunder, kan naturlig nok ikke brukes på den måten. De blir sortert, kastet i container og går til dyrefôr.
Selger alt
I Too Good To Go-posene er det varene som ligger ute i disken når butikken skal stenge, som legges. – Vi har nesten ikke opplevd å legge ut poser som ikke blir solgt, selv om vi legger dem ut ganske tett opp til stengetid noen ganger, forteller Sissel Jakobsen Hamstad.
Det går ikke an å lære av resteposesalget og bruke det til å justere produksjonen. Salget varierer uansett veldig med vær, sesong og andre faktorrer som det ikke er mulig å styre.
Noen av kundene kommer tilbake ofte. Andre er mer sporadiske. Så er Hamstad Bakeri en av dem som er veldig rause med innholdet i posene.
Rause med posene
– Det er satt en minstesum, men vi har hele tiden vært rause på hva vi putter oppi, sier Sissel Jakobsen Hamstad. Hun håper bare at det ikke blir så mye at kundene må kaste noe av det.
Fjoråret ble et godt år for namsosbakeriet – til tross for mindre salg til en del kunder på grunn av koronarestriksjonene. Den største andelen av salget går til Rema 1000, mens egne bakericaféer er en god nummer to.
Salget til dagligvare holdt seg stabilt. Etter en dårlig start i fjor vår, ble sommeren og høsten bra for bakericaféene. Starten har vært dårlig i år, også, men Hamstad håper på samme utvikling som i fjor med en god sommer og høst.