Askar Suleimanov er daglig leder i Glutenfrihuset.

Glutenfri bakerikjede utvider i raskt tempo

Kafeer og utsalgssteder med et 100 prosent glutenfritt utvalg slår an i Oslo-området, og i neste omgang vil Glutenfrihuset åpne i Bergen. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi ville starte noe som ikke fantes i Norge fra før av, sier daglig leder i Glutenfrihuset, Askar Suleimanov, til Bakeri.net.

For tre år siden etablerte han og moren Olga Suleiman en liten konditorivirksomhet i Moss. 

– Familien vår har en lang tradisjon med konditoridrift fra hjemlandet vårt, Usbekistan. Moren min er utdannet konditor, og derfor var det naturlig for oss å lage konditorvarer. Vi har ikke cøliaki eller glutenintoleranse selv, men vi valgte å satse på glutenfrie produkter fordi vi så et behov for mer glutenfrie baker- og konditorvarer i det norske markedet, sier Askar.

Han registrerte at de fleste bakerier og kafeer i Oslo-området hadde et relativt lite og begrenset utvalg av glutenfrie produkter i sitt sortiment. Likevel var det i begynnelsen vanskelig for dem å få innpass hos noen. 

– I starten gikk det ikke så bra med oss. Vi ble ikke tatt seriøst, for vi hadde jo ingenting å vise til. Men etter hvert løsnet det, forteller Askar.

Vil bli en stor kjede

Først begynte de å levere glutenfrie kaker til noen cateringselskaper, og deretter til Råde Bakeri. Så viste Norgesgruppen interesse for noen av produktene, men Askar og moren bestemte seg til slutt for å satse på en mer selvstendig linje med egne utsalg og kafeer. I tillegg inngikk de avtaler med noen mindre butikker. 

Glutenfrihusets første kafé åpnet på Tøyen i Oslo i november 2023. I august i år flyttet de bakeriet inn i nye lokaler på Carl Berner, hvor de også har etablert et utsalg i tilknytning til produksjonen. Samme måned åpnet de et utsalg på Ski Storsenter. Der måtte de få hjelp av senterledelsen til å håndtere køen på åpningsdagen, og i ettertid har flere kjøpesentre tatt kontakt.

– Det er mange som lurer på om vi kan åpne hos dem. Så langt har vi sagt ja til å åpne en kafé på Storo Storsenter i Oslo. Etter hvert ønsker vi også å etablere oss i andre store byer, og Bergen er den neste på listen. Målet vårt er å vokse og bli store, sier Askar.

Glutenfrihuset selger kun glutenfrie produkter.

Like godt eller bedre

– Hvorfor er det så stor interesse for konseptet deres, tror du?

– Jeg tror at mange med cøliaki har savnet kafeer og utsalgssteder som er 100 prosent glutenfrie. De som er ekstra følsomme for gluten kan nemlig reagere på glutenfrie produkter som har ligget i samme rom som glutenholdige. I tillegg til alle som har cøliaki, er det mange som velger å spise glutenfritt av andre årsaker. Vi tilbyr et svært bredt utvalg av produkter, og vi jobber stadig med å utvikle nye.

– Hvordan gjør dere det?

– I starten var det veldig vanskelig. Vi brukte lang tid på å lære oss å lage gode glutenfrie produkter. Målet vårt er å lage deilige og sunne glutenfrie produkter som smaker like godt som vanlige produkter, om ikke bedre! Det er en stor fordel at ingen av oss som jobber i Glutenfrihuset har cøliaki selv, for da kan vi smake på vanlige produkter og prøve å lage noe tilsvarende uten gluten. Noen av kundene våre sier at de ikke smaker forskjell på våre produkter og tradisjonelle, glutenholdige produkter, forteller Askar.

Satser også på pizza

– Hvilke produkter er mest populære?

– Som mange andre selger også vi mest kanelboller. I kafeen på Tøyen selger vi nå rundt 2500 kanelboller hver måned. Men vi selger også veldig mye brød og veldig mange sandwicher. Nylig lanserte vi pizza, og etter hvert skal vi også tilby burgere. Honningkake er en klassiker fra vårt hjemland og hele det tidligere Sovjetunionen. Det er en kake som også nordmenn liker godt, sier Askar.

I dag har Glutenfrihuset rundt 25 ansatte. De produserer ferske baker- og konditorvarer syv dager i uken, og i tillegg til deres egne utsalgssteder, er det mulig å kjøpe de fleste produktene gjennom Wolt og Foodora. 

Glutenfrihuset har nylig begynt å lage pizza, og snart kommer det hamburgere.
Glutenfrihuset selger mye påsmurt.
Powered by Labrador CMS