Gir generasjonene et møtested
De skal gi alle generasjoner et sted å møtes. Til høsten åpner Sigurd og Gro-Eva Owren Lillehammer Bakeri med innsyn til bakerne og 70 sitteplasser.
Vi må være best på hjemmebane, altså her inne.
De er i god gang med å pusse opp det gamle stållageret til Mesna Bruk. – Her ser gjestene inn i produksjonen. Alle er på scenen hele tiden, sier Gro-Eva Owren.
Sammen med mannen Sigurd har hun slått seg ned på Lillehammer. Sigurd vokste opp på Vingrom rett utenfor byen, Gro-Eva er opprinnelig fra Lier, og sammen har de skaffet seg solid erfaring med servering, service og handel.
Møteplasser
– All erfaring er god erfaring, konstaterer Sigurd. Bakere er de ikke, men med blant annet Baker Hansen, Thon Hotels, Varner, Rema, Narvesen, Lillehammer Sentrum Drift og egen kafé på cv-ene forteller han om et klart fellestrekk: De har arbeidet med sosiale møteplasser.
Det er i den kategorien Lillehammer Bakeri havner, også. Faglærte bakere har de med seg på laget, og de er klare for å arbeide på gulvet og lære seg mer.
– Vi har hatt lyst til å starte dette siden vi flyttet til Lillehammer for seks år siden. Vi har vært hos flere gårdeiere og sett på flere løsninger, forteller Gro-Eva.
Nye kunder
De har endt opp i et gammelt industrilager ved Mesna, elva som går gjennom Lillehammer og som har vært lite utnyttet som en oase i sentrum. Nå skjer det ting både utenfor bakeriet og lenger nedover mot Mjøsa.
Storgata ligger rett rundt hjørnet. I nabobygningen åpner Create – Lillehammer kreative videregående skole – med 122 elever i musikk, dans og drama til høsten. 107 nye leiligheter er bygd i Mesnakvartalet rett ved siden av lokalene som skal bli bakeri.
– Forhåpentligvis får vi ringvirkninger for virksomhetene rundt, sier Gro-Eva Owren. Rett over elva ligger 87 leiligheter, Nav uten egen kantine, tingrett, advokatkontorer og småbedrifter. – Lillehammer mangler et sted hvor du kan gå og hente deg lunsj på vei mellom to ting, sier hun.
Butikk og catering
Derfor satser Lillehammer Bakeri på flere bein å stå på. Brød, boller og andre bakervarer, påsmurt frokost og lunsj til både å sitte inne og ta med seg, og catering. I tillegg skal de ha et butikkhjørne med lokale mat- og drikkeprodukter.
Sitteplassene blir en kombinasjon av langbord, sofakroker, godstoler og klassiske kafébord. Her håper de å nå både venninnetreffet og mormor som skal spise kake med barnebarna. – De som kommer, skal bli møtt med et «hei» og føle seg hjemme. De skal oppleve at vi er et vertskap, sier Sigurd Owren.
Venter med restauranter
Allerede før de har bakt et eneste brød, har innehaverne fått flere forespørsler fra hoteller og restauranter. Foreløpig har de ikke inngått noen avtaler. De må se an kapasiteten og produsere det som de skal selge over egen disk først. Å bake til andre kan være steg to.
– Vi må være best på hjemmebane, altså her inne, sier Sigurd.
Lillehammer har flere bakerier. Granum og Kjelstad i sentrum, Fattigmann på kjøpesenteret Strandtorget.
– Dette vil være en annen type konsept. Vi skal ikke ta deres marked. Det er plass til alle, sier Gro-Eva.
Mange søkere
I første omgang skal de ha med seg tolv ansatte i fem og et halvt årsverk. 70 søkere meldte seg da de første jobbene ble utlyst. Lillehammer Bakeri planlegger å holde åpent på dagtid, men søker skjenkebevilling og har muligheten til å ta imot selskaper om kvelden.
– Så har vi allerede møtt BKLF med tanke på lærlingplasser. Rekruttering er viktig, og også ekstrahjelpene som skal arbeide her etter skoletid, er en veldig viktig rolle for oss, sier Gro-Eva og Sigurd Owren.