Hanna Halvorsen Bergan blir femte generasjons eier og driver av Aanerud Bakeri.

Generasjonsskifte i tradisjonsrikt bakeri

Femte generasjon tar nå over eierskapet og styringen av det snart 102 år gamle familiebakeriet.

Publisert

Jeg gleder meg veldig til å komme i gang.

Aanerud Bakeri på Årnes har vært i den samme familiens eie helt siden Peder Aanerud startet bakeriet i 1921. De siste årene har hans oldebarn, Andreas Aanerud, stått som eier av familiebedriften. Men nå har Andreas gitt stafettpinnen videre til sin niese Hanna Marie Halvorsen Bergan (29).

– Det har alltid vært en drøm for meg å ta over familiebakeriet, forteller Hanna, som altså er femte generasjon på eiersiden i Aanerud Bakeri.

Som barn tilbragte hun mye tid i bakeriet, for både besteforeldrene og moren hennes jobbet der.

– Jeg pleide å gå dit etter skolen, og da fikk jeg gjerne en bolle med ost på. Som 14-åring fikk jeg lov til å begynne å skrape plater i kjelleren, og som 15-åring fikk jeg lov til å stå bak disken. Som 16-åring fikk jeg endelig lov til å slå inn varer på kassaapparatet. Etter videregående jobbet jeg fulltid i bakeriet sammen med tanten min. Og så utdannet jeg meg til sykepleier, for jeg har også en omsorgsperson i meg, forteller Hanna.

Mer og mer klart

De siste årene har hun vært avdelingsleder ved Ullernhjemmet i Oslo. Hun har også rukket å ta videreutdanning innen administrasjon og ledelse samt å få to barn sammen med mannen Bendik Halvorsen Bergan.

– Da vi fikk barn bestemte vi oss for å flytte tilbake til Årnes. Og etter hvert ble det mer og mer klart for meg at det jeg virkelig ville, var å ta over bakeriet. Jeg er veldig glad i å jobbe med mennesker, og jeg har alltid hatt en lidenskap for mat, særlig for kaker og desserter, forteller hun.

Hanna luftet sin interesse for onkelen, som hadde vært en passiv eier i bedriften siden Heidi A. Aasli kom inn som daglig leder i 2017. Ingen av barna til Andreas var interessert i å ta over eierskapet, og derfor syntes de at det ville være riktig av ham å selge til Hanna.

Vil være en aktiv eier

– Det er en stor tillitserklæring og veldig gøy å få lov til å ta over familiebedriften som femte generasjon. Samtidig føler jeg nesten på litt frykt, for det er også et stort ansvar, sier den nye eieren.

I motsetning til sin onkel, har Hanna planer om å være en aktiv eier. Hun tok formelt over eierskapet fra 1. mars i år, men har så langt vært i foreldrepermisjon. 17. april begynner hun å jobbe i bakeriet. Fra 1. mai skal hun også være daglig leder.

Utvider på Årnes

– Jeg gleder meg veldig til å komme i gang, sier hun, og røper at hennes første store prosjekt blir en utvidelse av kafeen på Årnes.

– Vi har bare noen få sitteplasser der. Men nylig ble klesbutikken som ligger vegg-i-vegg med utsalget vårt lagt ned. Ved å overta dette lokalet kan vi utvide kafédelen og få plass til rundt 50 sitteplasser inne. Ideelt sett skulle jeg gjerne ha ventet litt med å utvide, men da denne muligheten dukket opp, måtte vi bare gripe sjansen.

Hanna håper å kunne åpne den nye kafédelen allerede i slutten av mai.

– Som en konsekvens av denne utvidelsen, ser vi nå også etter en ny baker, opplyser hun.

Powered by Labrador CMS