Fremdeles aktiv etter 60 år som baker
Bakemester Svend Egon Petersen holder koken etter 60 år i bakerfaget.
Yrket har også vært en livsstil, jeg setter stor pris på å stå opp tidlig og bruke kroppen i fysisk arbeid.
Petersen fyller 76 i desember, men han vil fortsette å jobbe en dag i uken så lenge han kan.
Den danske bakeren kom til Norge i 1976 og traff sin norske kjærlighet på danskeferja. Og her har han blitt siden, og mange wienerbrød er bakt.
14 år gammel lærling
Men Petersens bakehistorie starter lenge før.
– Baking er det jeg har drevet med i livet. Jeg startet som lærling i 1960, da var jeg 14 år gammel. Svennebrevet fikk jeg fire år senere og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg alltid har elsket faget mitt, og at jeg aldri har kjedet meg på jobben. Det er, og har vært et spennende yrke, forteller Svend Egon Petersen til Bakeri.net.
Den unge Petersen hadde ikke mye lediggang i læretiden. Skole måtte han møte opp på tre dager i uka etter arbeidstid de to første årene, så var det to dager i uka de siste to læreårene.
– Vi jobbet jo også lørdag og søndag, men vi hadde fri på mandager. Det var lite fritid, men jeg var jo opptatt av faget, så det var greit.
Fant lykken på en båt
Med svennebrev i hånda jobbet Petersen seg gjennom 60-, og deler av 70-tallet, i flere forskjellige bakerier i Danmark. Han traff mange dyktige fagfolk og lærte mye. Han brukte surdeig i brødbakst, de grove brødene fikk bedre struktur slik, lærte han. Han lærte om sjokolade, hvordan man sjokkfryser deigemner og han perfeksjonerte wienerbaksten, hans favoritt-bakverk.
Så tok han en tur med båten i 1977. Og endte i Norge. Petersen får jobb hos Bakers på Økern, og her jobber han den første tiden i Norge.
– Så dukket det opp en fin mulighet for meg. I 1981 var det et bakeri til salgs i Lakkegata, Kvales Bakeriutsalg. Det kjøpte jeg og min kone for 80 000, og døpte det om til Egons Bakeri. Da produksjonen vokste seg ut av lokalene i Lakkegata ble det utvidelse av Egons Bakeri.
Det ble både større produksjonslokaler i Damfaret på Godlia, samt flere bakeriutsalg. Egons Josefine på St.Olavs plass, både lokalene og bollene var kjent over hele byen, og Egons Konditori, et konditori med danske smørrebrød og danske spesialiteter på menyen, flott plassert på Bryggetorget på Aker Brygge.
– På det meste hadde vi opp imot 50 ansatte, flere egne butikkutsalg, samt levering av bakevarer til lokale kjøpmenn på blant annet Sæter, Holtet, Ulvøya og i Gamlebyen. Det var en flott tid, forteller Petersen.
Nordstrand Conditori
Men alt har en ende, også for Egons Bakeri. Dessverre skjer det flere ting som Petersen ikke rår over, og han må etter noen år legge inn årene som herre over egen bedrift. I 1994 er det slutt, og Egon jobber litt her og der, blant annet som prøvebaker for Tine, samt gjestelærer på baker – og konditorutdanningen på Sogn videregående skole.
– Men jeg er så heldig at jeg starter å jobbe for Tomm og Nina (Munthe) i Nordstrand Conditori tidlig på 2000-tallet, og her har jeg vært siden. Jeg har jobbet med masse spennende produkter her og på flere steder som Damplassen, Munkelia, Holtet, og nå her på Ski. Nå jobber jeg hver fredag, og det håper jeg å fortsette med en stund til.
For fem år siden fikk Petersen hjerneslag. Han sykemeldes i seks måneder og legen gir tydelig beskjed om å slutte å jobbe.
– Jeg har ikke fulgt hans råd helt, hehe, jeg jobber litt fremdeles. Det går helt fint, sier bakermesteren.
Raske resultat
– Hva er det med bakerfaget du liker så godt?
– Det jeg synes er mest spennende er at du ser resultatet av arbeidet så raskt. Yrket har også vært en livsstil, jeg setter stor pris på å stå opp tidlig og bruke kroppen i fysisk arbeid. Denne jobben har alltid har vært en stor glede for meg, og så er faget min store interesse. Det er dette jeg kan, og er god på.
– Nå etter 60 år i faget, tenker du ikke på å bli pensjonist på heltid?
– Nei, jeg liker dette så godt at jeg håper jeg kan jobbe en dag i uken så lenge jeg klarer. Jeg er en person som ikke klarer å sitte stille, så det passer meg godt å jobbe, i hvert fall litt, sier bakeveteranen Svend Egon Petersen.