Fra null til 22 ansatte på fem uker
De første dagene sto det kø rundt kvartalet. Bakeriet er oppe i 22 ansatte fem uker etter åpningen.
Vi bommet grovt på hvor mange gjester som kommer. Heldigvis.
Lillehammer Bakeri trodde de hadde ansatt nok folk. – Men vi ble overkjørt. Responsen har vært enorm, sier Gro-Eva Owren. Sammen med mannen Sigurd slo hun på stortromma med bakeriåpning i romslige og tradisjonsrike lokaler i Lillehammer sentrum i høst. De satset friskt, men det gikk enda mye bedre enn de hadde ventet.
Trenger flere folk
– Nå rekrutterer vi for fullt og må ha en baker til. Vi jobber med å få tak i flere ansatte i forskjellige stillinger for å få kabalen til å gå opp slik at vi ikke trenger å jobbe døgnet rundt selv, forteller hun.
Lørdagene trenger bakeriet tolv på jobb. Det betyr at det ikke går an å klare seg med mindre enn 24 ansatte hvis alle skal trenge å være på plass «bare» annenhver lørdag. Da de planla, trodde de at de hadde regnet med stor nok stab.
– Vi bommet grovt på hvor mange gjester som kommer. Heldigvis, sier Gro-Eva Owren.
Bakeriet har 80 sitteplasser og er fullt i lunsjtimene. Men gjestene rullerer fort, slik at det ikke pleier å være lenge å vente på å få seg et bord.
Bare Brød-avtale
Før oppstart hadde Lillehammer Bakeri gjort en langsiktig avtale med Bare Brød på Gjøvik, tre kvarter unna i bil. – De leverer brød og boller i tillegg til vi baker selv hver dag. Avtalen har gjort at Bare Brød har fått større lokaler og ansatt flere bakere. Vi måtte vite at vi hadde en god leverandør i ryggen: Vi skrev leieavtalen med gårdeier før vi hadde fått tak i bakere, forteller Owren.
– Skulle vi bare solgt varene vi lager her, så hadde vi ikke hatt nok varer til å dekke etterspørselen. Det viktigste for oss er å levere god bredde og kvalitet, ikke at alt blir bakt på bakrommet hos oss. Avtalen har gjort at vi kunne åpne uten å ansette fem bakere med én gang, fastslår hun.
Catering i det små
Nå selger Lillehammer Bakeri seks forskjellige brød, en god del forskjellige varianter av hvetebakst og kaker – og mye lunsjmat. Påsmurt focaccia og bakeriets eget surdeigsbrød. Kundene sitter ned og spiser lunsjen, eller de tar den med.
I tillegg går det store mengder kaffe, både til takeaway og til kunder som setter seg ned. Bakeriet har også egne hyller med forskjellig lokalmat.
– En del bedrifter henter brød til å ha med på jobb. Nå har vi også begynt å ta på oss påsmurt-bestillinger til mindre cateringbestillinger til frokost og lunsj, sier Owren.
Bakeriet har også et lokale som egner seg for selskaper, men har måttet si nei til å leie det ut foreløpig. Først skal cateringen skikkelig i gang.
Ikke konditori
– Vi er ikke et konditori, men vi har en veldig flink konditor på laget og selger mye kaker, både i stykker og hele. Ettersom vi har et såpass høyt volum, har vi valgt å kjøre på enkle, smakfulle gulrotkaker, ostekaker, brownies og slikt som er relativt enkelt å lage i store volum, sier hun.
– Vi kommer ikke til å lage marsipankaker med det første, fastslår Owren, som gjerne henviser til Granum Bakeri når de spørsmålene kommer. Smoothiekunder sender hun gjerne til Fika kaffe- og smoothiebar. Hun håper at det nye bakeriet ikke har tatt mange kunder fra kollegene. Flere forteller da også at når de kommer til Lillehammer Bakeri, er det flere år siden sist de var på kafé.
– Vi tror vi tilfører flere lunsjkunder til byen enn at vi stjeler fra andre, sier Gro-Eva Owren.