Firer ikke på kvaliteten
– Skal vi henge med, kan vi ikke fire på produktkvaliteten og vi må følge med på trendene i markedet, sier Åkki Lidi på Drømmeplassen i Kristiansand.
Jeg tror veldig på sterke konsepter og at produktene har en høy kvalitet er en selvfølge, det tror jeg også kundene forventer.
Åkki Lidi åpnet Drømmeplassen i Kristiansands beste lokaler i 2007. Konseptet var rene råvarer, høy produktkvalitet og et lokale som kundene ville trives i.
– Vi traff veldig godt med timingen, Drømmeplassen var et sted Kristiansand manglet og vi fikk mye besøk og raskt en god standing i byen. Vi fokuserte på å rendyrke konseptet vårt som var ekte råvarer og produkter laget fra bunnen, dessuten ville vi skille oss ut design og interiørmessig, forteller gründer Akki Lidi.
Vedfyrt steinovn
Lange bakeprosesser sikrer produkter av høy kvalitet og et brød som Lenas grovbrød, som er bestselgeren i brødhylla, tar tre dager fra start til ferdig produkt. Vedfyrt steinovn bidrar også til unike produkter.
– Kaker laget nøyaktig etter kundens ønske er også veldig populært, gjærbakst med det lille ekstra selger godt og så klart store, saftige kanelsnurrer, er produkter vi selger mye av. Men det vi ser er at kundene ofte kommer hit for å kjøpe og nyte andre type produkter enn bakervarer. For eksempel en av dagene i juni solgte vi desidert mest smoothie. Det sier noe om hvordan vi som bransje må tilpasse oss kundens ønsker, forteller Åkki.
Fikk et behov for forretningspartner
Kristiansand byr på tøff konkurranse i baker – og konditorbransjen og det er små marginer. Drømmeplassen fikk etter hvert et behov for en partner med tyngde.
Så ble det slik at Åkki solgte 60 prosent av selskapet til Geheb Conditori, en bauta på Sørlandet.
I 2009 åpnet Drømmeplassen en avdeling i Arendal og i 2016 en avdeling i Mandal. Bakeriet i Kristiansand var sprengt på kapasitet og det ble vurdert å utvide produksjonen.
– Vi merket konkurransen og fant ut at vi hadde behov for en forretningspartner før satte i gang en eventuell produksjonsutvidelse. Slik kom Geheb inn i bildet. De kjøpte seg inn med 60 prosent i Drømmeplassen og de produserer nå produktene til avdelingene i Arendal og Mandal, så klart på våre resepter. Her i Kristiansand produserer vi til eget utsalg, i all hovedsak små batcher, forteller Lidi.
Ligger an til overskudd i år
Med en partner som Geheb Conditori, får Drømmeplassen litt pusterom og fokuset for Åkki Lidi er nå å skape overskudd i Kristiansand.
– Vi ligger godt an så langt i 2017, vi har mye bedre økonomi og jobber mer rasjonelt enn vi har gjort på lenge. Jeg tipper vi skal klare et resultat på om lag 500 000 kroner dette året. De siste årene har det ikke vært så mye å skryte av resultatmessig, men vi tror nå at vi driftsmessig er der vi skal være, så får vi terpe på å være best i byen, så skal nok fremtiden se fin ut for Drømmeplassen, sier Lidi.
Konspetutvikler
Åkki Lidi er ikke baker eller konditor av yrke, men er en idémaker og konseptutvikler. Hun har jobbet med forskjellige prosjekter innen servicebransjen i 25 år og har i flere år også drevet et annet suksessfullt spisested i Kristiansand; Frk. Larsen.
– Jeg er opptatt av hvordan butikkene ser ut og blir oppfattet av kundene. Interiør er veldig viktig, og da vi åpnet Drømmeplassen i 2007 så skilte vi oss veldig ut her i Kristiansand. Vi legger stor vekt på møbler, lukt og lyd i butikkene. Kundene skal føle seg hjemme og trives her. Det er dette som er mitt spesialfelt, når det gjelder baking og konditori, så må jeg skaffe flinke fagfolk til å jobbe for meg, forteller Lidi.
Interiør er veldig viktig, og da vi åpnet Drømmeplassen i 2007 så skilte vi oss veldig ut her i Kristiansand.
Vil fremstå som en attraktiv arbeidsplass
Og akkurat ansatte er alfa og omega for at et stedet skal fungere eller ikke, ifølge Lidi.
– Flinke ansatte er grunnsteinen, sammen med gode produkter. De som jobber for meg må like å være på jobb. Bommer vi på dette, kan det velte en bedrift. Vi søker aldri etter folk, men vi får hele tiden godt med jobbsøknader, så vi fremstår som en attraktiv bedrift å jobbe i. Å finne de rette er noe vi bruker godt med tid på og tar ytterst alvorlig, forteller Lidi.
– Hva tenker du om fremtiden til bransjen?
– Jeg tror at denne bransjen har mange gode muligheter fremover. Men, vi må følge nøye med på hva kundene vil ha. Nå ser vi for eksempel en trend her i byen hvor folk etterspør sunn og bærekraftig mat, da er det naturlig for oss å tilby både vegetariske og veganske produkter. Trender vil gå i bølger, men vi må følge med på disse for å være attraktiv for kundene våre.
– Jeg tror veldig på sterke konsepter. At produktene har en høy kvalitet er en selvfølge, det tror jeg også kundene forventer. Det vil bli enda viktigere å skille seg ut fra mengden for å treffe i markedet, og merkevarebygging vil være viktig fremover, sier Åkki Lidi.