Erteflatbrød i vekst

Erteflatbrød var tidligere viktig for å få i seg proteiner og fiber. Nå er det blitt populær tradisjonsmat som er i vekst.

Publisert Sist oppdatert

– Innholdet er likt også, men nå bruker vi lokalproduserte erter.

Med julen i nærheten er det full fart i flatbrødfabrikken til Holmen Crisp på Kapp, litt sør for Gjøvik. Spesialiteten erteflatbød er et tradisjonsprodukt som er populært til rakfisk og spekemat, produksjonen går for fullt på denne tiden av året.

Det spesielle brødet er i vekst og salget øker, til nå i 2016 har daglig leder Camilla Rostad solgt erteflatbrød for 300 000 kroner mer enn på samme tid i 2015.

 

Mer enn 7 millioner flatbrød så langt

Regjeringen har et mål om lokalmatsalg for 10 milliarder kroner i 2025, og dette tallet er allerede halvveis nådd.  Lokalmat er det segmentet som vokser raskest i Norge for tiden.

– Jeg tror spesialprodukter som vårt erteflatbrød er produkter som skal vokse videre. Folk er opptatt av lokalmat og helse, men også av tradisjon. Slik passer vårt erteflatbrød godt inn. Vi har hittil i år solgt 177 424 esker eller 180 paller, og regner med å selge masse mer de siste ukene før jul. I fjor på samme tid hadde vi solgt 155 872 esker, så vi ser en øking og større interesse blant folk, sier Rostad.

– Og med 40 porsjoner i en eske blir tallet 7 096960 så langt i år. Ganske mange flatbrød?

– Ja det er en del, vi omsatte erteflatbrød for om lag 2,75 millioner i 2015 og det tallet vil øke i inneværende år. Jeg tror den økende interessen for spesialprodukter er et resultat av en helsetrend som har pågått i flere år. Det er blitt lettere for kundene å få tak i slike produkter også. Det er større variasjon på distribusjonsleddene, man kan bestille varer direkte fra produsent eller fra matkasseleverandører. Kundene er mer opplyste og vil velge hva de skal selv. Det tror jeg er godt nytt for oss produsenter, sier Rostad.

Vi vil at det skal være sunt, lokalt og tradisjonsrikt.

Vikingene spiste det

Tradisjonen med erteflatbrød går helt tilbake til vikingtiden. Gule erter er rike på proteiner og man brukte det helst i den kalde årstiden, for et godt kosthold. Slik ble tradisjonen født. Erteflatbrødet til Holmen Crisp, har historie tilbake til 30-tallet da det så dagens lys på Ringeriket Flatbrødfabrikk på Hønefoss.

– Min farfar kjøpte Ringeriket Flatbrødfabrikk på 50-tallet og flyttet den til Holmen Brænderi på Gjøvik. Senere flyttet  min far fabrikken til Kapp, hvor vi driver i dag.

Designen på pakningen er uforandret siden den første pakken så dagens lys på 30-tallet, det eneste vi har endret i denne perioden er at pakningene er blitt litt mindre. Innholdet er likt også, men nå bruker vi lokalproduserte erter. Disse males og tørkes på Hollie Mølle. Vi vil at det skal være sunt, lokalt og tradisjonsrikt, sier Rostad.

 

Selges året rundt

Flatbrødet selges året rundt, men det er et markant oppsving i perioder rundt høytider.

– Akkurat nå er produksjonen firedoblet og vi jobber hardt for å kunne levere erteflatbrød til alle som ønsker det til jul. Det er ikke alle butikker som har dette tilgjengelig, men vi håper stor etterspørsel skal bidra til at flere butikker tar dette inn i sortimentet. Vi ser et økt marked for butikker med spesialiteter som erteflatbrød, og  alternative leverandører som Matkassa har fremgang. Det er grunn til å tro at en ny generasjon ønsker et større utvalg og noe mer enn det vanlig sortimentet, avslutter Rostad.

Camilla Rostad selger et produkt som har god vekst i markedet.
Camilla Rostad selger et produkt som har god vekst i markedet.
Powered by Labrador CMS