Frode Stavrans blåmuggost-is, gikk helt til topps i historiens første NM i iskrem/gelato.

Dette er Norges beste is!

Denne blåmuggost-isen vant historiens første NM i gelato/iskrem.

Publisert Sist oppdatert

Vi som jobber i Simens Isbar har kun noen måneders erfaring med å lage vår egen iskrem og gelato.

Onsdag ble historiens første norgesmesterskap i iskrem/gelato arrangert hos Primulator i Oslo. Elleve deltakere fra hele landet stilte til start, og det var Frode Stavran fra Simens Isbar i Trondheim som vant. Han lagde en kortreist gelato med smaker fra blåmuggosten Selbu Blå, melk fra Rørosmeieret og honning fra en lokal birøkter i Trondheim.

– Det er en kompleks og balansert gelato som inneholder litt av alt. Den har også et snev av havsalt og nøtter. Så dette er nok ingen typisk dessertis, men den kan sikkert fungere fint som en venterett eller en forrett, sier Frode Stavran til Bakeri.net.

Han forteller at han meldte seg på NM i gelato/iskrem for å lære mer.

Under ett års erfaring

– Vi som jobber i Simens Isbar har kun noen måneders erfaring med å lage vår egen iskrem og gelato. Vi har et veldig godt samarbeid med Hennig-Olsen Is, og inntil nylig har vi kun solgt is derfra. Derfor hadde jeg virkelig ingen forventninger om å vinne denne konkurransen, sier Stavran.

Han forklarer at de tre som jobber i Simens Isbar fikk ideen til å starte med egen iskremproduksjon på en smaksmesse i Trondheim i vinter.

– For å få litt mer inspirasjon dro vi på noen messer i Italia, og så var vi med på kurs hos Primulator i Norge og hos Nic i Sverige. Alt dette har skjedd i år, og det er først de siste månedene at vi også har begynt å selge egenprodusert iskrem.

Mye eksperimentering

– Hvordan kom dere på å lage en gelato med blåmuggost i?

– Jeg husker nesten ikke hvordan denne isen ble til, men fordi vi har vært i en læringsprosess den siste tiden, har vi også eksperimentert veldig mye. Vi har prøvd oss frem og spurt; går dette an, og går dette an? Fordi vi ikke hadde noen forventninger om å vinne i NM, kunne vi tillate oss å være litt vågale og servere en såpass spesiell gelato. Vi fikk sikkert en god score på kreativitet, sier Stavran.

– Hva tror du denne seieren vil bety for Simens Isbar?

– Det har jeg nesten ikke rukket å tenke på ennå, men det er klart at dette er stort for oss, og ganske sprøtt! Det er vanskelig å si om det vil gi noen stor salgsboost, men det har i hvert fall gitt oss veldig mye inspirasjon til å fortsette å lære og eksperimentere.

Overasket over nivået

Dommer Bernhard Azinger er positivt er overrasket over nivået i konkurransen.
– Ja, jeg er meget positivt overrasket. Nivået var bra både med tanke på sammensetning av smakene og strukturen av isen. Og det som kanskje var aller mest gledelig var den lidenskapen som deltakerne viste. Her var det veldig mange som var stolte av det de kunne og ville vise det frem.

– I tillegg var det stor kreativitet i smakene, faktisk mye større variasjon enn vi har sett i mange andre land den siste tiden. I årets svenske mesterskap var det mest klassiske smaker. Slik har det også vært i nylig avholdte konkurranser i gelatoens hjemland Italia og i Tyskland. Derfor var det veldig spennende å se den kreativiteten som ble vist i norgesmesterskapet.

– Og vinner-isen?
– Veldig god! Det er nok ikke en is som jeg tar med barna og kona ut for å spise en varm sommerdag, men den var overraskende god. Jeg tror den kommer til sin rett for eksempel sammen med komplott av plomme, blåbær eller eple, sier Azinger som mener mesterskapet var en veldig god start for det som vil bli et årlig arrangement i årene som kommer.

Disse 11 deltok i historiens første NM i gelato/iskrem, som ble vunnet av Frode Stavran (nummer tre bak fra venstre) fra Simens Isbar i Trondheim.
Disse 11 deltok i historiens første NM i gelato/iskrem, som ble vunnet av Frode Stavran (nummer tre bak fra venstre) fra Simens Isbar i Trondheim.

 

Powered by Labrador CMS