Årets Bakeri 2024

Eier og daglig leder av Aanerud Bakeri, Hanna Marie Halvorsen Bergan (f.v.) hadde med seg konditorsjef Lill Anett Søgaard, butikksjef Bente Iren Eggen, bakerisjef Bjørn Erik Carlson og avdelingsleder for mat, Faranak Barfar, på feiringen av Årets Bakeri 2024.

– Den gjeveste prisen vi kunne forestilt oss

Hanna Marie Halvorsen Bergan hadde med seg hele ledergruppa på feiringen da Aanerud Bakeri ble kåret til Årets Bakeri 2024.

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig motiverende å bli lagt merke til og satt pris på. Dette er en klapp på skulderen til alle mine dyktige ansatte, og det er et bevis på at det harde arbeidet vi legger ned, er verdt det, sier eier og daglig leder av Aanerud Bakeri, Hanna Marie Halvorsen Bergan.

Ny kafé og temakvelder

Det har bare gått halvannet år siden hun og mannen kjøpte og tok over styringen av familiebakeriet som tippoldefaren hennes startet i 1921. Likevel har hun rukket å ta mange smarte grep som har gitt positiv utvikling for den tradisjonsrike bedriften.

– Vi har blant annet utvidet med en større kafédel innendørs. Tidligere hadde vi bare fire sitteplasser inne, og det førte til en ganske stor nedgang i salget når uteserveringen stengte for sesongen. Vi har også klart å øke inntektene i stillere perioder ved å invitere til pizzakvelder, afternoon tea, quiz og vinkurs, blant annet, forteller hun.

Utviklingssamtaler og kurs

I tillegg har Bergan investert mye i kompetanseutvikling, som var temaet for Årets Bakeri 2024.

– Noe av det første jeg gjorde da jeg begynte, var å gjennomføre medarbeidersamtaler med alle de ansatte. Jeg har imidlertid valgt å kalle disse samtalene for utviklingssamtaler, som man gjør i skole og barnehage. Her kartlegger vi hva den enkelte ansatte mestrer godt og hva de har lyst til å lære mer om. Så planlegger vi hvilke kurs de skal ta. Året etter tar vi en evaluering og en ny gjennomgang av mulighetene for videre utvikling. Jeg tenker at kompetanseutvikling er noe som det er viktig å jobbe med kontinuerlig, forklarer hun.

I løpet av det siste året har ansatte i Aanerud Bakeri gjennomført blant annet surdeigskurs, lamineringskurs, gelatokurs, baristakurs og salgskurs. 

– For å holde på gode medarbeidere og for at vi skal klare å tiltrekke oss nye talenter helt ut til lille Årnes, er det viktig å gi alle som ønsker det gode utviklingsmuligheter. Derfor har jeg som mål at Aanerud Bakeri skal være en fremoverlent utviklingsbedrift, sier Bergan. 

Ny mesterbaker

Selv er hun utdannet sykepleier og har erfaring fra helsevesenet. Derfor har Bergan vært ekstra opptatt av å ansette kompetente fagfolk innen baker- og konditorfagene i bedriften. Hun er spesielt fornøyd med å ha fått med seg mesterbaker og diplombaker Bjørn Erik Carlson på Aanerud-laget.

– Konditoriavdelingen vår er allerede dritbra. Der går alt på skinner. Så nå ønsker jeg å heve bakeriavdelingen til samme nivå. Vi ønsker å bli enda bedre på brødbaking, surdeig og steinovnsbakte produkter fremover, og da er det avgjørende å ha den riktige kompetansen på plass, slår Bergan fast.

Lærling i salgsfaget

Men hun er klar på at det også er viktig å utvikle kompetansen i salgsleddet.

– For første gang har vi nå en lærling i salgsfaget, i tillegg til lærlinger i konditorfaget og bakerfaget. Nylig hadde vi også en workshop med Din Baker, der vi jobbet med produktplassering og mersalg. Vi lærte å tenke på kunden som en venn, og det var veldig forfriskende. Annenhver uke har vi avdelingsmøter der vi går igjennom kommende produkter, markedsføring, hvordan vi ordlegger oss og så videre. Dessuten har vi mange trofaste kunder som gir oss nyttige og konstruktive tilbakemeldinger, forteller Bergan, som gleder seg til å fortsette å utvikle bakeriet sammen med kunder og ansatte.

Noe å være stolt over

– Det har vært en veldig positiv opplevelse å komme fra helsevesenet og inn i baker- og konditorbransjen. Siden jeg er født inn i denne familien, visste jeg at det ville bli hardt arbeid, og at det ikke er noe å bli rik av. Men det er virkelig deilig å jobbe med noe som man kan være så stolt av. Vi lager alt for hånd og bruker ekte råvarer. Det er tøft i dagens marked, men det skal vi fortsette med. Med denne prisen har vi fått motivasjon til å holde på i minst hundre år til. 

– Dette må feires?

– Ja, Årets Bakeri er den aller gjeveste prisen vi kunne forestilt oss å få, så nå skal jeg feire dette sammen med avdelingslederne som er med her i kveld. Det blir ikke en veldig lang feiring, for Bjørn Erik skal jo snart på jobb, og selv skal jeg levere i barnehagen klokken halv åtte i morgen tidlig. Men en liten drink har vi fortjent, avslutter eieren og driveren av Årets Bakeri 2024.

Powered by Labrador CMS