Baker og produktutvikler i Bakehuset Daniel Sunzenauer er Nordens første sertifiserte brød-sommelier.

Daniel er Nordens første sertifiserte brød-sommelier

Baker og produktutvikler i Bakehuset Daniel Sunzenauer har hjerte for brød og bakervarer. Nå har han skrevet seg inn i historien som Nordens første sertifiserte brødsommelier og kan med rette kalle seg en ekspert på brød, brødtyper og smaker.

Hva er en brød-sommelier?

En brød-sommelier er en ekspert innen brød og bakverk, som har omfattende kunnskap om brødtyper, produksjonsteknikker, smaker og kvalitet, og som kan veilede i valg av brødprodukter på en måte som ligner på hvordan en vinsommelier hjelper med valg av vin. En brød-sommelier er dedikert til å forstå og verdsette brødkunst og bruker sin ekspertise til å forbedre brødopplevelsen for kunder eller bidra til utvikling av brødprodukter.

– Ett år fylt med eksamener, prosjektpapirer og kveldsstudier er endelig over. Jeg er glad jeg gikk ut av komfortsonen og gjorde noe jeg aldri trodde jeg var i stand til å oppnå. Brød er ikke bare brød, det er så mye mer i det, sier Daniel Sunzenauer.

En dypere forståelse for brødets verden

Gjennom sitt sommelier-studie har Sunzenauer fått en dypere innsikt i alt som påvirker brødets smak og tekstur – fra type mel og fermentering til hvordan brødet kombineres med ulike måltider og smaker. Utdanningen har gitt ham verktøy for å analysere og vurdere brød på samme måte som en vinsommelier vurderer vin.

– Det er fascinerende å se hvor mange faktorer som spiller inn i smak og kvalitet. Alt fra valg av kornsort til selve bakeprosessen påvirker sluttresultatet. Og det er et hav av muligheter. Det gir meg mange fordeler i jobben som produktutvikler, sier han.

Skal løfte hverdagsbrødet

Med sin nye tittel er den ferske brød-sommelieren klar for å bringe kunnskapen ut i praksis. Faglig og personlig utvikling var ett mål, men han strekker seg også mot større mål som å spre kunnskap og å oppdatere folks oppfatning av brød.

– Brødet har spennende tradisjoner her i landet, med mange smaksbilder, nyanser og detaljer. Økt kunnskap og interesse for dette, vil forhåpentligvis bidra til at flere får øynene opp for brødets verden og språk. Slik blir brødopplevelsene mer spennende og kan bidra til et omdømmeløft, sier han.

Brød er ikke bare brød, det er så mye mer i det, sier Daniel Sunzenauer.

Fremtidens brødopplevelser

Utdanningsløpet stiller store krav til det sensoriske og utvikling av smakssansene, slik at det er mulig å sanse og beskrive alle bakverkets nyanser - og uttrykke seg på brødets eget språk.

Bakehuset tror at sommelier-tittelen vil være en viktig ressurs for fremtidens produktutvikling på brød og bakervarer.

– Det er spennende tider i bakebransjen, og vi er stolte over å ha Daniel med på laget. Hans engasjement for brødets verden vil definitivt være en drivkraft for videre innovasjon og kvalitetsfokus i våre produkter, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset.

Har utdannet over 200 brød-sommelierer

Akademiet i Weinheim i Tyskland har siden 2015 utdannet mer enn 200 bakermestre som brød-sommelierer, hovedsakelig fra Tyskland. I 2023 gikk startskuddet for det aller første engelskspråkelige utdanningsløpet, hvor deltakerne har fått plass etter en grundig søkeprosess. Daniel er den første og eneste deltakeren fra Norge, og fra Norden, som deltar på utdanningen som ble fullført i september 2024.

Utdanningsløpet som Brød-sommelier går over ett år og består av både historie og faglitteratur, testing, prøvebaking, workshops og en rekke praktiske oppgaver. Underveis er det også flere eksamener og det hele avsluttes med en prosjektoppgave. Utdanningsløpet stiller store krav til det sensoriske og utvikling av smakssansene, slik at det er mulig å sanse og beskrive alle bakverkets nyanser - og uttrykke seg på brødets eget språk. Hvordan snakker vi om brød? Hvordan formidler vi fortellingen rundt bakverket, og hvordan beskriver vi smakspaletten? Og hva passer akkurat det brødet sammen med?

Akademiet i Weinheim i Tyskland har siden 2015 utdannet mer enn 200 bakermestre som brød-sommelierer, hovedsakelig fra Tyskland. Daniel Sunzenauer er den første fra Norden.
Det synlige beviset.
Powered by Labrador CMS