Bryr seg ikke nok om fagutdanningen
Med noen dager igjen av høringsfristen for nye læreplaner, er det relativt liten aktivitet på innspillsfronten. Bryr ikke bransjen seg nok om fagutdanningen?
Mange i bransjen har nok ikke fått med seg hvor viktig dette faktisk er.
Utdanningen av fremtidens fagfolk i baker- og konditorbransjen skal endres. De nye læreplanene for Vg2 Baker og konditor, Vg3 Bakerfaget og Vg3 Konditorfaget, ligger åpent i noen dager til. Det vil si at hvem som helst kan lese disse og de kan også komme med innspill, hvis de har noe å utsette eller har konstruktive forslag til bedre løsninger på planene.
Bryr ikke bransjen seg nok?
Læreplanforslagene ble lagt ut rett før sommerferien og fristen for innspill er 1 . september. Så langt har ikke bransjen gått mann av huse med innspill på planene. Per 25. august er det kun mottatt to innspill til for Vg2 baker og konditor, som flere regner som den viktigste endringen i utdannelsen.
– Er det slik at bransjen ikke bryr seg nok?
– Kanskje. Mange i bransjen har nok ikke fått med seg hvor viktig dette faktisk er. Som fagansvarlig i BKO, har jeg mange meninger om dette, men jeg kommer til å gi innspill på læreplanene som privatperson, eller det vi si som bakeren Kjetil, forteller fagansvarlig i BKO og trener på Landslaget, Kjetil Dale Aas.
– Hvorfor det?
– Fordi jeg ikke jobber i en lærebedrift. Siden jeg til daglig jobber med å få lærlinger inn i lærebedrifter, synes jeg det er ryddigere å mene noe om dette som fagmann.
– Men jeg tror det nok kommer en del innspill de siste dagene før fristen, og da fra organisasjoner og kanskje noen skoler. Likevel skulle jeg gjerne sett at flere lærebedrifter var engasjert i tematikken, dette har tross alt med dem å gjøre helt direkte.
Mange har ikke tid
Gunnar Solberg er bakemester og diplombaker i Baker Hansen. Han tror mange ikke har tid til å sette seg inn i læreplanene og at en del stoler på fagfolkene som sitter i læreplangruppene.
– Ja, jeg tenker nok at mange tror at de som sitter i læreplangruppene kan dette så godt at de lager gode forslag til nytte for bransjen. Veldig mange i bransjen har travle hverdager og de har kanskje ikke tid til å sette seg inn i komplisert teori. Jeg har selv ikke lest forslagene og for min del er det på grunn av en kombinasjon av disse faktorene, sier Solberg.
– Så er det nok også slik at mange lærebedrifter, i mange år har slitt med å finne riktige kandidater til lærestillinger. De som har kommet fra skolene, selvfølgelig med en rekke hederlige unntak, har ofte ikke hatt den kompetansen vi har behov for. Derfor har det over tid utviklet seg en form hvor man ser etter folk med gode holdninger og som har lærevilje, så former bedriftene disse på sin egen måte. Da blir kanskje ikke tiden på skolen like viktig. Jeg tror av situasjonen har vært sånn så lenge at dette også kan være en grunn til mangel på engasjement fra bransjen. Det er blitt slik at kompetanse på lærlinger, det er noe vi ordner selv, sier Solberg.
Stoler på egen metode
– I Baker Hansen synes vi det er veldig gøy å skape flinke fagfolk ut av de som kanskje ikke har gjort det så godt på skolen. Vi stoler på vår egen metode og vi har sett at den fungerer, sier Solberg.
Kjetil Dale Aas tror at selv om bedrifter har sine egne måter å drive kompetanseutvikling på, så er det viktig med engasjement rundt utdanningen.
– Det er nå tiden er her. Jeg synes det er viktig at bransjen er klar over at det er nå man kan si sin mening og bli hørt. Det nytter ikke klage om ett år, da er de nye læreplanene fastsatt, sier Kjetil Dale Aas.