Ny trend: Det har nesten gått sport i å reise rundt og rangere og teste ulike bakeriers boller.

Bolleinfluensere har reell innflytelse

En liten #bolletest i sosiale medier kan få store konsekvenser for bakeren.

Publisert Sist oppdatert
@annikenbavre Jakten min på Oslos beste bolle er i gang 🩷 Jeg er lidenskapelig opptatt av sjukt digge boller- og først ut er @Kveitemjøl 😍 Har du vært der, og hva syntes du? Dette er kun for gøy- men jeg håper at jeg kan inspirere folk til å teste nye steder, og gjøre seg opp sin egen mening! Hvor skal jeg teste neste gang? 🫶🏼 #bolletest #kanelbolletest #oslosbestebolle #testbollermedmeg #kardemommeboller #bakeri #oslo ♬ Nice and Easy - Louis Adrien

Jakten på den beste gjærbaksten pågår for fullt i sosiale medier som Snapchat, Tik Tok og Instagram. Anniken Bævre (24), som var finalist i Bakemesterskapet, er en av dem som har kastet seg på trenden. 

– Jeg har fått meg et management og prøver å bygge meg opp som en matprofil i sosiale medier. Når jeg skal lage innhold, tenker jeg ofte på hva jeg selv liker å se. Og bolletester er noe av det jeg liker veldig godt. Du kan nok kalle det en slags "guilty pleasure". Så tenkte jeg at "det vil jeg også gjøre", sier hun til Bakeri.net.

Dermed lanserte den ivrige hobbybakeren "Annikens bolletest", som er en jakt på Oslos beste bolle. Første "episode" ble publisert i april, og da var det en "Morning bun" fra Kveitemjøl som ble testet. Anniken ga den 26,7 av 30 mulige poeng. 

– Jeg vurderer bollenes utseende, ferskhet og smak, forteller influenseren med cirka 21 000 følgere på Tik Tok og cirka 18 000 følgere på Instagram.

Fremhever det positive

– Tenker du over hvilke konsekvenser bolletestene dine kan få for bakeriene?

@anny.isabella Annonse. Fra favorittsted til samarbeidspartner!🤩 Stolt over å samarbeide med @Ski Storsenter, mitt go-to senter i årevis. Nylig utforsket jeg verdens beste boller hos Snurr på Ski Storsenter - en smakfull opplevelse!🤤 Gled dere til mange mat-testvideoer, og tips meg gjerne om steder å utforske på senteret!🫶🏼 #bolle #bakery #skistorsenter ♬ original sound - Anny Isabella

– Ja, jeg er klar over at negative omtaler kan få konsekvenser for salget, og jeg har forståelse for at mindre bedrifter kan føle på en bekymring for slike tester. Derfor er jeg også opptatt av å fremheve det som er positivt. Jeg snakker sjelden så mye om det som er negativt, men jeg pleier som oftest å trekke frem en eller to ting som kan bli bedre. Det er ment som konstruktiv kritikk, og det kommer fra et godt sted. Hensikten er aldri å ødelegge, understreker Anniken.

– En veldig positiv omtale eller karakter kan også skape utfordringer for et lite bakeri?

– Ja, jeg vet at noen små bakerier har sett seg nødt til å utvide etter influenser-besøk. Men det vil jeg jo kalle et luksusproblem. Sånn er det med sosiale medier. Når en liten snøball først begynner å rulle, så blir den raskt stor, sier Anniken.

Må utvide

To små og tidligere ganske ukjente bakerier som har opplevd å få en influenser-boom, er Mjonøy Bakeri i Telemark og Heidal Ysteri i Innlandet. Etter at reiseinfluenseren Helene Myhre satte dem på sin liste over bakerier med de beste kanelbollene i landet, har de blitt oversvømmet av nye gjester. Begge stedene har sett seg nødt til å utvide til større produksjonslokaler for å klare å møte den økte etterspørselen.

Helene Myhre har nærmere én million følgere på sin Instagram-konto, @helenemoo. Bakeri.net har kontaktet influenseren for å få en kommentar, men Myhre har ikke svart på henvendelsen.

Tveegget sverd

Tiktokeren MankeGard, eller Gard Øksendal, som han egentlig heter, er en annen kjent og mektig bolleinfluenser. I fjor sommer bidro han sterkt til en kraftig salgsøkning hos Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn. Daglig leder Stefi Haldorsen forteller til ta.no at de fortsatt merker effekten av filmen hans, nærmere ett år at den ble lagt ut på Tik Tok. 

Til nrk.no sier Haldorsen at det er stas og hyggelig å få hjelp "utenfra", samtidig som hun også synes at det er skremmende å se hvor stor innflytelse influensere som Mankegard kan ha over små håndverksbedrifter.

– Det er nok ikke alle som tenker over at en negativ tilbakemelding kan bety døden for en liten produsent, påpeker hun.

Vanskelig å sammenligne

Det er imidlertid ikke bare influensere som tester boller for tiden. Mange av de tradisjonelle mediene har også kastet seg på trenden. Avisen Kristiansand har nylig kåret Kristiansands beste kanelbolle, Bergens Tidende har kåret Bergens beste bolle, Vol.no har kåret Vesterålens beste bolle og Glåmdalen har kåret den beste bollen i sitt distrikt - for å nevne noen. 

Avisa Oslo jakter i likhet med mange andre på Oslos beste boller, og i en ny Tik Tok-video lister journalistene Fredrikke Urholt og Ulrik Edh opp bollene fra Farine, Håndbakt og Lutlaget opp som sine tre favoritter. De klarer nemlig ikke å bestemme seg for hvem som er den aller beste.

– Det er vanskelig å sammenligne boller, synes jeg. Alle boller er gode på sin måte, konkluderer Urholt.

Powered by Labrador CMS