– Bakerbransjen har mye å lære
– Det er veldig stort potensial for økt salg i norsk baker- og konditorbransje, sier Rune Guldbrandsen som er en av eierne av Bolleland på Espa som hvert år selger to millioner boller.
Nylig sto Guldbrandsen foran 132 butikkledere i Din Baker og fortalte om bollesuksessen på bensinstasjonen i «ingenmannsland» ved E6.
Historien er ikke annet enn imponerende. Det begynte som en helt vanlig bensinstasjon i 1993. I 1997 lanserte de det som da het Pølseland med stort fokus på pølser og i 1999 lanserte de Espaboller. Året etter solgte de 35.000 boller. Deretter økte salget for hvert år til at de nå selger rundt to millioner boller i året. Bensinstasjonen har i snitt 1600 betalende kunder innom hver dag. I løpet av et år er 570.000 kunder innom. I 2022 solgte de boller og kaffe for 27 millioner kroner. Det bidro til 94 millioner i totale salgsinntekter i fjor og et overskudd på 14 millioner kroner.
– Hvordan er det å fortelle bakerbransjen hvordan de skal selge boller?
– Vi er gode på salg og ikke så gode på produksjon. Men vi er gode på å tilpasse varer som kunden vil ha. Når det er sagt så er veldig mange bakerier blitt flinke på kvalitet. Det har bedret seg veldig de siste årene. Det har vi merket godt. For vår egen del har vi ikke utviklet produktene noe særlig de siste årene. Vi tør kort og godt ikke å endre dem. Mange har nok derfor gått litt forbi oss på kvalitet.
– Men innen salg har de fortsatt mye å lære? – Ja, der er det mye å lære. Jeg tror mye av dette handler om at vi i Norge er så sjenerte at vi ikke tør å spørre kunden. Jeg tror det handler om at vi ikke er tøffe nok i kassa, sier Guldbrandsen.
I kassa står Guldbrandsen med de andre eierne og daglig leder. Sammen går foran med et godt eksempel og lærer 12-åringer å selge boller etter alle kunstens regler.
– Hva tenker du om potensialet for salg i norsk baker- og konditorbransje?
– Det er et veldig stort potensial i baker- og konditorbransje. Det er mye å hente. Og i nedgangstider tror jeg at en del av bakerproduktene blir sett på som billige. Hos oss gjelder det boller og kanskje også pølser. Hos oss begynner hamburgere å bli sett på som ganske dyrt. Men seks eller ti boller blir fortsatt sett på som ganske billig.
– Grensen for hva som er dyrt har endret seg den siste tiden. I dag er det vanskelig å få en bil med fire personer til å kjøpe hamburgere. Vi ser også en stor nedgang i salg av smurte bakervarer og bagetter. Nå kjøper kundene heller pølser eller boller og lager mat når de kommer frem.
Bolleland kjøper bollene som frosne deigemner av Bakehuset. I sortimentet er ti ulike typer der sjokolade og vanilje er bestselgerne.
Guldbrandsen snakket mye om salgsteknikk og hvordan de gjør det i kassa på Espa.
– Spør kunden hvor mange han skal ha. Da er det lettere å legge på. Sier kunden tre, så sier du seks. Vi prøver å øke fra en til tre, fra tre til seks og fra 16 til 30. Og så er det viktig å spørre om de glemte drikke, dersom de ikke bestilte det selv, sa en entusiastisk sier Rune Guldbrandsen som med sine salgstall ga inspirasjon til butikkledere over det ganske land som jobber med å selge mest mulig baker- og konditorvarer.
Som motivasjon til å selge og ha kreativitet i møtet med kunden i kassa fristes ansatte med god lønn, bonuser, turer og tilgang på treningsstudio.
Les mer om hvordan Bolleland steker og klargjør bollene til salg.