Austbygdas massive steinhjerte
I 1947 fikk Austbygde Bakeri murt opp en massiv hertovn. Ovnen er fremdeles i full drift, og igjen blitt hjertet i produksjonen.
– Vi snudde om på prosesser og drift, vi la om til mer håndver.
Ovnen i bakeriet ved Tinnsjøens nordende har vært i drift i alle disse årene, og den er fremdeles i god stand. Den er av merket Elektra og varmes opp på strøm.
– Ovnen ble murt opp i 1947, og den er i dag en viktig del av hele konseptet vårt i Austbygde Bakeri, forteller eier Hans Ragnar Valebjørg til Bakeri.net.
Nytt konsept
Austbygde Bakeri i Tinn kommune endret for et par år siden på konseptet og da fikk den voksne elektriske herteovnen en ny, og viktigere rolle i bakeridriften.
I mange år hadde Austbygde Bakeri samarbeidet med et Rjukan-bakeri, og sammen leverte de bakervarer til lokal dagligvare og andre utsalg, foruten egne utsalg. Men for to år siden trakk samarbeidspartneren seg, og Hans Ragnar ønsket en endring.
– Vi snudde om på prosesser og drift, vi la om til mer håndverk og vi lærte oss å bake med surdeig. Vi la om til å bruke lengre tid på produktene, for å få frem smaker og utseende på en ny måte, forteller Valebjørg.
Ville ha tralleovn
Hans Ragnar overtok bakeriet etter sine foreldre i 1984, og herteovnen var ikke stjerna den gangen.
– Da jeg overtok, hadde vi knapt hørt om surdeig og jeg ville ha tralleovner. Herteovnen brukte jeg til kaker og noe småbakst, så den var i drift, men den hadde ingen hovedrolle i driften. Når vi la om på konseptet vårt, fikk den store ovnen en viktig rolle i det nye konseptet. Den steker jo helt fantastisk bra, og i dag brukes den til de aller fleste av produktene våre. Jeg husker jo godt brødene som kom ut av ovnen når jeg var liten gutt, og nå brukes ovnen på samme måte som tidligere. Det er veldig fint, sier Valebjørg.
Holder på varmen
– Det er en massiv steinklump, som gir særpreg på produktene våre. Ovnen er hjertet i Austbygde Bakeri. Den holder utrolig godt på varmen, og vi har stekt på den i 48 timer etter at strømmen har gått. Magasinvarmen er så god at den holder frosten unna grunnmuren på bygget, i flere meter på hver side av der oven er plassert.
Hans Ragnar forteller at ovnen kun har to innstillinger, halv og full. Det fordrer at man kjenner ovnen godt, og vet hvordan den steker.
– Jeg hentet inn en elektriker for å legge inn en timer på ovnen, og han så over det elektriske systemet inni. Han ba meg la systemet være i fred, så skal den fungere i årevis fremover. Så jeg skal ikke tukle med noe som har virket godt i snart 74 år.
Stor kapasitet
Ovnen har en kapasitet på 90-100 brød, fordelt på to ganger ni plater, over to etasjer. Men det er ikke ofte Hans Ragnar steker så mange brød i slengen.
– Unntaket var sist sommer, som var helt fantastisk for oss. Vi økte salget med 60 prosent fra sommeren før, og det er klart den økte innenlandsturismen slo gunstig ut for oss. Da stekte vi mengder med alle produkter hele sommeren og det var veldig moro. Vi håper å gjenta dette kommende sommer.
– Nå på vinteren er det roligere, men vi merker helt klart et større trykk med hyttefolk enn tidligere, så vi selger helt ok til å være i lavsesong.
Endring på tampen av karrieren
– Hvorfor ønsket du å endre konseptet i Austbygde Bakeri?
– Jeg har jo holdt på i noen år, og jeg hadde lyst å utvikle bedriften og ville prøve å lage andre type produkter. Så hadde jeg jo denne store ovnen som jeg visste var veldig bra, og som jeg ikke brukte noe særlig på de produktene jeg lagde tidligere. Jeg synes det virket spennende og morsomt og få prøve seg på noe nytt, nå litt på tampen av karrieren. Vi gikk bort fra en enklere produksjon, til litt mer komplisert, men mye mer spennende prosess.
– Det angrer vi ikke på. Vi lager færre produkter, men de er av bedre kvalitet enn før. Nå lager vi kun varer til eget utsalg, og vi bestemmer prisen selv. Kundene våre skryter av produktene og ingen klager på prisen heller, så jeg mener dette har vært en vellykket konseptendring. Hele prosessen har vært kjempegøy, og ovnen er en ufattelig fin ressurs midt oppi dette, sier Hans Ragnar Valebjørg.