Mister avtale med Coop:
– Vil kreve en betydelig omstilling
Naustdal Dampbakeri mister avtalen med Coop Norge. Kontrakten har en verdi på 25 millioner kroner årlig og bakeriet i Førde går nå inn i en periode med permitteringer og oppsigelser.
– Vi vil i tiden fremover lete etter nye muligheter, men det er ikke tvil om at dette vil kreve betydelige omstillinger for bedriften, sier daglig leder Martin Berntsen.
Siden utfordringene med Rognaldsen Bakeri som endte med at Coop la ned bakeriet, har Naustdal Dampbakeri vært hovedleverandør av brød til Coop i Sogn og Fjordane. Men deres tette forhold til Coop strekker seg langt tilbake i tid.
– Siden slutten av 60-tallet har Naustdal Dampbakeri vært stolt hovedleverandør av brød og bakevarer til Coop sine butikker i Sunnfjord og omegn. Det gode samarbeidet med Coop lokalt i alle disse årene, har vært en sterk bidragsyter til at bakeriet vårt har vokst seg til den virksomheten den er i dag, sier daglig leder i Naustdal Dampbakeri, Martin Berntsen.
Må se på hele logistkken
Avtalen med Coop har gitt en årlig omsetning på 25 millioner kroner for Førde-bakeriet. Slik blir det ikke fremover.
– Fra årsskiftet har Coop Norge signalisert at de nå velger en annen hovedleverandør på brød og bakevarer. Fra 1. januar 2025 vil mesteparten av Coop sine bakervarer bli produsert og distribuert fra Coop sine egne bakerier. Naustdal Dampbakeri vil holde fram som en nummer-to leverandør for Coop sine butikker i Førde, Naustdal og Florø, med et avgrenset sortiment. Utenfor denne regionen (Førde, Naustdal, Florø) er det fra årsskiftet andre bakeri som vil levere alt av brødvarer, sier Berntsen.
Naustdal Dampbakeri har vært i forhandlinger med Coop en stund og selv om det er klart at bakeriet ikke blir hovedleverandør fra årsskiftet, er det fortsatt gjenstående forhandlinger for å få landet hva Førde-bakeriet skal levere til dagligvarekjeden.
Frafallet av Coop-avtalen skaper også ringvirkninger for deres øvrige leveranser.
– Coop har mange butikker i området og er mye av grunnlaget for våre distribusjonsruter i hele regionen. Når vi mister Coop-leveringen blir det krevende å opprettholde flere av rutene og få logistikken til å fungere. Situasjonen gjør at vi må se på hele logistikken vår og hvordan den kan løses fremover. Vi må se nærmere på hvilke andre aktører som frakter varer i området for eventuelt å vurdere å knytte seg til annen distribusjon.
Egne kaffer blir hovedfokus
– Hva skjer hos dere nå?
– Nå er fokuset først og fremst å få landet en konkret avtale med Coop slik at vi vet hva vi må forholde oss til. Deretter må vi se på bemanning og hvilke ruter vi kan opprettholde og hvilke frakt- og samarbeidsformer vi kan bruke. Og så må vi finne oss et hovedmarked vi kan konsentrere oss om. Det blir nok litt prøving og feiling i starten, men dette gjør at vårt hovedfokus nå rettes mot egne kafeer. Det er ikke tvil om det.
– I tillegg vil vi nok prøve å knytte til oss andre eksterne kafeer. Det er kanskje like naturlig som å starte egne, selv om vi også kommer til å vurdere muligheten for det. Vi må erkjenne at vi bor i et grisgrendt område som gjør at satsinger på egne kafeer må gjøres med omhu. Kanskje er det å knytte til seg samarbeidspartnere like interessant som å starte nye egne kafeer.
– Samtidig er det et ønske om fortsatt å levere til dagligvaren. Vi har investert stort de siste årene for akkurat det. Vi leverer i dag til både Rema og Norgesgruppen og har sammen med Coop, alle inne.
Gruer seg, men ser muligheter
Berntsen gruer seg til prosessen med å slanke staben.
– Det verste her er at vi må permittere og si opp masse flinke folk. Samtidig er det en erkjennelse vi må ha. Etter nyttår har vi ikke jobb til alle lenger.
Berntsen tror de skal komme seg gjennom utfordringene som ligger foran dem.
– Ja, jeg tror vi skal klare å omstille oss, selv om det vil bli krevende. Det er mange som har gjort det før oss med suksess. Det gjelder å finne sin måte å gjøre det på. Og så er det jo ofte slik at hvis det lukkes én dør, så åpnes det gjerne flere nye. Vi går inn i dette med frisk mot. Kanskje kan vi fremover klare å produsere enda ferskere brød. Som nummer-to leverandør er det mulig å spisse det enda mer, for eksempel med å levere brød når kunden faktisk kjøper brød, om ettermiddagen, avslutter Berntsen.