Bakerigründer Jenny-Marie Håland er ekstra fornøyd med de solide og flotte trebordene fra Kris Trekunst i Kalvåg.

Fra spøk til alvor: Erketunet Gardsbakeri har åpnet i Oslo

Jenny-Marie Håland var sikker på at advokatene spøkte da de foreslo at hun skulle åpne et bakeri i hovedstaden.

I 2015 startet Jenny-Marie Håland et lite bakeri hjemme på Erketunet gard, som ligger på Vassenden i Sunnfjord kommune. Bakeriets lokale var kjelleren i gårdshuset fra 1700-tallet. Der sto Jenny-Marie selv for all produksjon, og i starten holdt hun åpent bare to dager i uken.

– Men etter hvert som jeg markedsførte bakeriet på Instagram, kom det flere og flere kunder fra både fjern og nær, forteller hun.

Da bakeriet var i ferd med å vokse ut av det lille kjellerrommet, ble Jenny-Marie kontaktet av senterledelsen på Alti i Førde. 

– De ønsket seg et bakeri og en kafe på senteret, og de lurte på om jeg ville starte opp der. Jeg tenkte at det var en spennende mulighet siden jeg uansett trengte mer plass. Så jeg la ned det lille bakeriet på gården og startet et større bakeri med kafé på senteret. Litt senere ble jeg også spurt om å starte opp i et nybygg ved elvekanten i Førde. Der driver vi et litt annet konsept med mer catering.

Tordenskiolds gate 12 ligger ved Rådhusplassen sentralt i Oslo. På åpningsdagen 21. juni var området delvis sperret av for den årlige VG-lista Topp 40-konserten.

– Helt skrekkslagen

– Og så ble du spurt om å komme til Oslo?

– Ja, jeg ble spurt om å starte et bakeri og en restaurant i Tordenskiolds gate 12, som ligger like ved Rådhusplassen med utsikt mot Akershus festning, fjorden, det nye Nasjonalmuseet og Aker Brygge. Det er en fantastisk beliggenhet! Tilbudet kom fra huseieren, Entra, men ideen kom fra advokatfirmaet som datteren min jobber i. En gang jeg var i Oslo hadde jeg nemlig med boller til alle de ansatte på avdelingen hennes. Det falt i smak, og noen av dem spurte meg om jeg ikke kunne åpne en avdeling i førsteetasjen hos dem. Jeg tenkte at forslaget var ment som en spøk, så jeg spøkte tilbake og sa at «jo, det kan jeg selvsagt gjøre». Så var dette en snakkis i noen år, mens flere av min datters advokatkolleger begynte å følge Erketunet Gardsbakeri på Instagram. Noen av dem kom også innom når de var i Førde i forbindelse med jobb. Men til slutt fikk jeg altså et reelt tilbud fra Entra.

Erketunet Gardsbakeri Oslo vil skille seg ut ved å tilby en del takkestekt mat i tillegg til brød og boller. Her steker Jenny-Marie Håland natronkaker.

– Hva tenkte du da?

–  Når man får en sånn utfordring, så blir man først helt skrekkslagen. Jeg tenkte på alle utfordringene som ville dukke opp. Som for eksempel om jeg ville få tak i nok fagfolk, og om oslofolket ville like produktene mine. Men når de rette folkene tror på deg og støtter deg, er det utrolig hva man kan bestemme seg for. Jeg innså at dette var en mulighet som jeg aldri ville få igjen. Og hvis jeg takket nei, kunne jeg komme til å angre, sier Jenny-Marie, som altså grep sjansen.

Ingen croissanter

Fredag 21. juni åpnet Erketunet Gardsbakeri Oslo i nyoppussede lokaler i Tordenskiolds gate 12. Denne dagen var området delvis sperret av for den årlige VG-lista Topp 40-konserten, og Jenny-Marie ventet fortsatt på grønt lys fra Oslo kommune til å henge opp vindusskilter, men en god del fant likevel veien inn til det nye bakeriet. Det gjorde også Bakeri.net. Og selv om Jenny-Marie var travelt opptatt med blant annet steking av natronkaker, tok hun seg tid til en liten prat.

– Vi skal skille oss ut ved å tilby en del takkestekte produkter i tillegg til brød og boller. Norsk tradisjonsbakst er det vi hovedsakelig vil satse på her. Det skal være en smak av bygda i storbyen. Så vi kommer ikke til å bake croissanter. Det er det uansett så mange andre bakerier som gjør her i byen. Men selv om vi er opptatt av å ta vare på gamle tradisjoner, er vi er ikke helt bakpå heller… Vi kommer til å ha mye påsmurt, ulike lunsjretter, og etter hvert blir det pizzaservering med sjenking på kveldstid, sier den driftige gründeren.

Allerede på åpningsdagen var det mange som fant veien innom Erketunet Gardsbakeri Oslo.

– Hva kjennetegner ellers Erketunet Gardsbakeri?

– Helt siden oppstarten i 2015 har jeg bakt med økologisk mel fra Holli Mølle, men Erketunet er ikke noe rent økologisk bakeri. Det er generelt viktigere for oss at råvarene er norske, og helst lokale, enn at de er økologiske. I tillegg til gode råvarer, bruker vi lange liggetider og alt bakes for hånd på stedet. Jeg ønsker at bakeriet skal være en motvekt til aktører som selger importerte bakervarer. Og det er nok bollene våre vi er aller mest kjent for, forteller Jenny-Marie.

Jenny-Marie Håland har ansatt tre bakere i Erketunet Gardsbakeri Oslo. Fra venstre Laurent Touya, Kristian Skogstad og Sebastian Klevan.

Bollene er fredet

Hun vil selv være daglig leder for Oslo-avdelingen i oppstartsfasen. Men hun har ingen planer om å bosette seg fast i hovedstaden, så ansvaret for den daglige driften vil etter hvert tilfalle Kristian Skogstad. Han er ansatt som bakerisjef ved Erketunet Gardsbakeri Oslo.

– Da jeg møtte Jenny-Marie og fikk høre om denne beliggenheten, lokalet og hele prosjektet, så var jeg solgt, forteller Kristian, som har mange års erfaring fra blant annet W.B. Samson og Nord Bakeri.

Med seg på laget har han fått Sebastian Klevan, som er en annen tidligere Samson-baker, og Laurent Touya, som tidligere har jobbet for blant annet Garcon og Asker Produkt.

– Nå prøver vi å lære oss å lage alle produktene på samme måte som Jenny-Marie gjør det. I første omgang bruker vi de samme reseptene her som de gjør i Førde. Etter hvert vil jeg nok "tweeke" litt på brødene, men bollene får jeg ikke røre, forteller Kristian.

– Bollene er hele grunnen til at vi er her, så dem kan vi ikke tulle med, skyter Jenny-Marie kjapt inn.

Erketunet Gardsbakeris vaniljeboller er populære.
Powered by Labrador CMS