Finalen: Dommerne André Løvaas og Marthe Kilen i samtale med finalisten Anniken Bævre på Bakemesterskapets siste dag.

Derfor får Bakemesterskapet kritikk - og slik skal neste sesong bli bedre

I podkasten Kremsnakk evaluerer konditor Elin Vatnar Nilsen den første sesongen av Bakemesterskapet. Prosjektleder i NRK, Anders Myhr Nielsen, er enig i noe av kritikken hennes.

Publisert Sist oppdatert

– For meg har det selvfølgelig vært et privilegium å sitte på sidelinjen og synse om Bakemesterskapet, sier Elin Vatnar Nilsen til Bakeri.net. 

Den kjente konditoren, forfatteren og influenseren har selv vært dommer i to sesonger av en tv-sendt bakekonkurranse. Så den nevnte synsingen hennes kan sies å være nokså kvalifisert. 

I podkasten Kremsnakk, som denne vinteren og våren utelukkende har handlet om Bakermesterskapet, har Elin tatt en grundig gjennomgang etter hver uke av konkurransen. I tillegg til å synse, har konditoren delt av sin kunnskap og forklart i detalj hvorfor ting har gått galt. 

Konditor Elin Vatnar Nilsen jobber som forfatter og influenser med sitt eget kjøkken som «hovedkontor».

I den siste episoden om Bakemesterskapet gjennomgår Elin finalen, før hun til slutt oppsummerer hele den første sesongen. I oppsummeringen peker konditoren på en rekke forhold som hun mener ikke fungerte godt nok i Bakemesterskapet 2024:

For lite basiskunnskap

– Jeg skulle ønske at NRK hadde klart å finne hobbybakere som kan noe mer enn å lage billedskjønne kaker for Instagram. Årets deltakere var flinke til å bake sine spesialiteter, men de fleste av dem manglet grunnleggende basiskunnskaper. Skal man konkurrere om å bli Norges beste hobbybaker bør man kunne helt elementære ting som å lage vaniljekrem og vannbakkelsrøre, sier Elin.

For høyt tempo

– Videre synes jeg at de burde hatt med færre deltakere, og heller latt oss bli bedre kjent med hver enkelt. Følelsen jeg sitter igjen med, er at man raste igjennom veldig mange deltakere og veldig mange oppgaver veldig fort. Dommerne fikk bare sagt én eller to setninger om hvert produkt, og de fikk verken anledning til å briljere med kunnskapene sine eller vise frem personligheten sin. I den britiske originalutgaven, The Great British Bake Off, er dommerne mye mer fremtredende, påpeker Elin.

For lite forberedt

– Er det virkelig fagfolk som har vært med på å utvikle disse oppgavene? Jeg synes at det skinner veldig igjennom at oppgavene er valgt fordi de er tv-vennlige. Det er også helt tydelig at deltakerne har hatt altfor lite tid til å forberede seg på dem. Jeg gjetter at de bare har øvd på halvparten av oppgavene, og jeg skjønner ærlig talt ikke at de har funnet seg i det. Publikum er heller ikke interessert i å se på hobbybakere som mislykkes gang på gang. Seerne vil se at deltakerne er gode og lykkes, mener hun. 

For mye samarbeid

Elin reagerte også på at deltakerne i Bakemesterskapet hjalp hverandre så mye underveis. 

– Det er hyggelig for dem at de har blitt gode venner, men samarbeid hører ikke hjemme i en individuell konkurranse. Når alle kan omtrent like lite, og i tillegg hjelper hverandre, så blir produktene veldig like. Det blir veldig kjedelig å se på, rett og slett. Jeg opplevde dessuten bedømmingen som litt rotete til tider. I semifinalen var det for eksempel uklart om dommerne vektla deltakernes resultat på disse konkrete oppgavene eller deres samlede prestasjon gjennom hele konkurransen.

Positivt for bransjen

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på podkast-episodene om Bakemesterskapet?

– Jeg har fått flest tilbakemeldinger på oppsummeringen, og disse tilbakemeldingene viser at jeg ikke er "far off". Det er mange som har resonnert på samme måte som meg. I tillegg er det mange som mener at Bakemesterskapet ikke egner seg som familieunderholdning i beste sendetid lørdag kveld. Jeg er enig i at det kanskje er litt feil tidspunkt, sier Elin, som uansett er glad for at NRK skal lage en sesong til.

– Den norske baker- og konditorbransjen har lenge vært altfor lite synlig i media, og dette er et programkonsept som fenger mange barn og unge. Så Bakemesterskapet har absolutt noe for seg. Jeg håper bare at produksjonen tar noen grep slik at den neste sesongen blir bedre. La dommerne slippe mer til, slik at publikum lærer mer om fagene og verdien av ekte håndverk, oppfordrer hun.

Den første sesongen av Bakemesterskapet ble spilt inn i Bergen i fjor vår. Innspillingen av sesong to starter i disse dager.

Små og store justeringer

Prosjektleder for Bakemesterskapet i NRK, Anders Myhr Nielsen, forteller at han hørt litt på podkasten Kremsnakk, i tillegg til en annen podkast om programmet.

– Det er skikkelig gøy og inspirerende at Bakemesterskapet har fått så mye oppmerksomhet, til og med i to podkaster. Jeg er imponert over hvor grundig de har sett programmene og hvor mye engasjement de viser, sier han til Bakeri.net.

Nielsen er enig i noe av kritikken som fremmes i Kremsnakk, og han kan bekrefte at det blir flere forbedringer i neste sesong.

– Vi kommer til å gjøre flere små og store justeringer basert på det vi har lært og erfart under arbeidet med den første sesongen, forteller han.

Mer tid til å øve

Prosjektlederen trekker frem mer tid til forberedelser som en av de største endringene.

– Denne gangen har vi vært tidligere ute med castingen, slik at deltakerne skal få bedre tid til å forberede seg på oppgavene. Ellers kommer vi til å gjøre flere mindre endringer som for det meste handler om logistikk.

Til den neste sesongen er det valgt ut ti deltakere i stedet for tolv. Ellers har castingprosessen vært den samme.

– Vi har et eget opplegg for å kartlegge praktiske bakeferdigheter og kunnskaper om bakefaget. Det er ikke meningen at alle deltakere skal kunne alt på forhånd. Man må også huske på at programmet klippes med tanke på å skape spenning. Derfor blir det nok oftere tatt med uttalelser om at "dette har jeg aldri gjort før" enn "dette har jeg full kontroll på". Når det gjelder dommerne, vil jeg si at det tar tid å utvikle seg i en slik rolle. Dommerne i den britiske versjonen er superstjerner og godt kjent av alle fra før av. Da får de naturlig en annen rolle i programmene. Vi er nok på vei dit også med Marthe og André, som har gjort en helt fantastisk jobb så langt.

Deltakerne overrasket

– I hvilken grad var dommerne uavhengige i sin bedømmelse? 

– På dette punktet var vi veldig strenge med oss selv, for at det ikke skulle bli noe tull. Dommerne var helt uavhengige, og de fikk lov til å bruke mye tid på bedømmingen. Det var et ordentlig opplegg med bruk av poengskjemaer og tallsystemer, forteller Nielsen.

– Hvorfor lot dere deltakerne samarbeide så mye?

– Vi hadde rett og slett ikke forutsett at det kunne skje. Det overrasket oss at de valgte å hjelpe hverandre så mye. Problemet var at vi ikke hadde fastsatt noen tydelige regler om samarbeid på forhånd, og det er vanskelig å endre på slikt underveis. Det er mulig at vi kommer til å innføre noen regler til neste sesong.

Et program for alle

Prosjektlederen skjønner at mange bakeentusiaster gjerne skulle ha sett at programmet gikk mer i dybden bakefaglig sett.

– Vi prøvde å ha med så mye baking som mulig, men samtidig måtte vi ta hensyn til alle dem som ikke er interessert i baking. Derfor måtte vi legge til litt annet også, forklarer han.

– Er dere fornøyd med seertallene, og kommer neste sesong til å bli sendt til samme tid? 

– Vi er jevnt over godt fornøyd med seertallene. Det er spesielt gledelig å se at så mange har strømmet Bakemesterskapet via NRK TV, for dette er seere som aktivt har valgt å se på nettopp Bakemesterskapet. Sendetiden for neste sesong er ikke bestemt ennå, og den avgjørelsen er det uansett ikke opp til oss i produksjonen å ta, svarer Nielsen.

I finalen fikk også programleder Ulrikke Brandstorp anledning til å bake en kake.
Powered by Labrador CMS